В Україні з 1 серпня планують підвищити тарифи на електроенергію - їх розмір залежатиме від обсягу споживання.

Експерт Юлія Усенко в коментарі "Апостроф" розповіла, скільки може коштувати кВт-год для найбільших споживачів.

За її словами, на сьогоднішній день вартість згенерованої електростанціями енергії визначається на ринкових принципах. Для продажу створені спецмайданчики, на яких енергія продається на добу вперед.

Усенко розповідає, що ціна на електроенергію визначається щогодини. В даний момент її вартість становить 1,5-1,6 гривень за кВт-год.розмір тарифу на транспортування і її розподіл НКРЕКП.

Тарифи для кожного оператора систем розподілу (обленерго) різні, але в середньому його розмір становить приблизно 1,2 гривні за кВт-годину без ПДВ у розмірі 20%.

Лічильник електроенергії. Фото: скріншот YouTube-відео.
Лічильник електроенергії. Фото: скріншот YouTube-відео.

Виходить, що ринкова вартість електроенергії для постачальника приблизно складе 3,3 гривні за кВт-год. До неї необхідно додати послуги постачальника, а точніше їх вартість. У підсумку повний ринковий тариф складе близько 3,5-4 гривень за кВт-год.

Експерт аналітичного центру DiXi Group Богдан Серебренников упевнений, що витрачати щомісяця близько 500 кВт-год можуть дозволити собі тільки заможні люди, тому для них неохідно встановити тарифи, що покривають ринкову вартість електроенергії.

Він упевнений, що віддавати їм пільгові тарифи було б несправедливо.

Що стосується інших категорій, то для них тарифи, очевидно, будуть нижчими. Однак назвати їх стомість може тільки уряд.

Раніше Hyser писав про те, що для українців змінять вартість на газ.

Також Hyser повідомляв, що експерти попереджають українців про те, що вартість комунальних послуг в Україні дорожчатиме.

Нагадаємо, що українців обрадували раптовими новинами щодо підвищення цін на електроенергію.