Вже в найближчому майбутньому Альфа-Банк може придбати популярний Монобанк, який діє за ліцензією "Універсалбанку".

Чутки про злиття двох фінустанов були давно, проте за джерелами "Страны" це може статися вже в серпні або вересні поточного року. Офіційно про це нічого не відомо, проте джерело стверджує, що угода вже на фіналі її здійснення.

"У перший раз про це чую", - відповів "Стране" на питання щодо купівлі Монобанку/Універсалбанку генеральний менеджер, член правління Альфа-Банку Рафал Ющак.

За джерелами Національного банку України, Альфа-Банк належить п'яти бізнесменам, які мають російське та інші громадянства, а також двом організаціям. А Універсалбанк, на базі якого розвивається проект Монобанк, належить тільки Сергію Тігіпку, який володіє ще й ТАСкомбанком.

За словами джерела, Універсалбанк можуть купити тільки для того, щоб отримати Монобанк разом з його командою, який є його кістяком. Альфа-Банк він міг зацікавити, як банк, який активно розвиває свій роздрібний напрямок, тобто обслуговування населення.

Але основним в Універсалбанку або Монобанку є його клієнтська база, а також обслуговування населення із залученням IT-технологій (кредитний портфель на 19 млрд грн).

Не врахуючи Приватбанк, Монобанк є основним конкурентом Альфа-Банку в роздробі.

Джерело пише, що Альфа-Банк цікавиться Монобанком, щоб посилити свою технологічність і подвоїти клієнтську базу. Щоб наздогнати і випередити державний Приватбанк.

Що стосується суми покупки, то достовірно не відомо за скільки Альфа-Банк купить Універсалбанк. Згідно з одними оцінками, це буде сума рівна двом сумам його статутного капіталу-це 7,4 млрд грн ($274,3 млн), а за іншими - навіть 2,5-3 уставника, тобто 9,3-11 млрд грн ($343-411 млн).

Якщо відштовхуватися від розміру прибутку, то сума покупки може бути в діапазоні від $450 млн до $1 млрд.

Раніше Hyser писав про те, що з пенсіонерів почнуть здирати додаткові податки.

Також Hyser повідомляв, що українців готують до нових податків за квартири.

Нагадаємо, що експерт стривожив прогнозом щодо підвищення податків в Україні.