Все частіше можна почути скарги на те, що українцям приходять рахунки у вигляді нібито боргів за комуналку. Ці нарахування від комунальників обґрунтовуються нібито статтею 625 Цивільного кодексу, яка являє собою "Відповідальність за порушення грошового зобов'язання". Професійні юристи прокоментували цю ситуацію.

Відповідну публікацію розмістили на порталі "Апостроф"

У статті 625 Цивільного кодексу йдеться про те, що людина прострочив виконання грошового договору зобов'язаний заплатити штраф, який вимагає кредитор. Важливо відзначити, що цей платіж враховує індекс інфляції і 3% річних від несплаченої суми.

Український адвокат Денис Головін заявив, що комунальники не мають ніякого права нараховувати такі штрафи, так як це можна робити тільки за рішенням суду. Стаття 625 набуде чинності тільки після того, як суд прийме рішення. А це означає, що такі штрафи вважаються порушенням.

Денис Головін повідомив дуже цікаву інформацію і розповів українцям, що президент України ще 1 липня 2020 року підписав закон про те, що жителям України не повинні нараховувати штрафи і пені за прострочений кредит і позики в період карантину.

Варто підкреслити, що завдяки цьому закону протягом усього карантину, всі люди, які прострочили кредит або позику, не повинні отримувати пеню і штрафи. Важливо відзначити, що боржники в цей час не повинні отримувати погроз про виселення з квартири і штрафи за комуналку.

Денис Головін також повідомляє, що нові законопроекти, які прийняли депутати, включають в себе можливість обходити цієї норми.

Крім цього, колишній міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко також прокоментував ситуацію, що склалася. За його словами він звернувся в спеціальну інстанцію, де йому повідомили про те, що комунальники, все-таки, мають право нараховувати не пеню або штрафи, а компенсаційну виплату у зв'язку з Цивільним кодексом.
Нагадаємо, що українцям розповіли, як оплачувати комунальні послуги не виходячи з дому.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", з 1 вересня українцю платитимуть новий податок.

Також портал "Hyser" писав, українцям розповіли, наскільки подорожчає газ.