Медова випічка, солодощі, квіти і привітання - саме так православні християни святкують Медовий Спас, який завжди припадає на 14 серпня. Про те які обряди проводяться на свято і які продукти вважаються головними в цей день, далі.

Головні продукти, які святять в церкві на Маковія - це мак, мед і вода.

Ще в давнину наші предки вірили, що будь-яке зло обійде господарство десятою дорогою, якщо священним маком обсипати на Маковія будинок по кутах і худобу. Крім того, мак розсипали на городі – на урожай, а головки клали під подушку для захисту від кошмарів і мігрені.

А ось мед, за повір'ями, на Маковія благословенний Богом, тому має настільки потужну силу, що може навіть лікувати різні недуги. Для гостей було прийнято готувати пироги, вареники, пряники, а також шулики – печені коржі, які ламали і заливали медом і розтертим маком.

Також 14 серпня до церкви традиційно несуть освячувати букети-обереги. Коли в букет, який освячують в Свято, класти певну рослину, то кожне з них щось означало для наших предків.

Так, руту, нігтики і чорнобривці клали для порятунку від хвороб, овес для достатку, м'яту для миру і злагоди в сім'ї, калина повинна була принести незаміжній дівчині щастя, а материнка - силу роду. Крім цього святили і полин, як засіб для захисту від нечесті.

Після церкви освяченими букетами прикрашали будинки образу, лікувалися від недуг і лихого ока.

Під забороною в цей, та й в будь-який інший церковне свято, - алкоголь. Єдиний алкогольний напій, який можна нести до церкви - кагор.

Відзначимо, що 14 серпня починається Успенський піст, який є дуже суворим, так як прирівнюється до Великого посту. Під час посту віруючі відмовляються від м'ясних і молочних продуктів, риби, яєць, від спиртного, сигарет і енергетиків. Триває він два тижні, до свята Успіння Пресвятої Богородиці, який православні відзначають 28 серпня.

Раніше Hyser писав, щона Вінниччині виростили яблука з національним символом України-тризубом.

Також наш портал повідомляв. що депутати перейменували День захисника України.

Нагадавши, український уряд хоче роздати всім громадянам нові паспорти.