В Україні з кожним днем громадяни все частіше і частіше стають жертвами аферистів, які крадуть їхні гроші через банкомат, термінал або інтернет.

Шахрайські схеми стають все більш вишуканими і такими, що українці самі того не помічаючи опиняються "в пастці", пише "Апостроф".

За допомогою банкомату зловмисники навчилися знімати гроші з використанням "білого" пластику. Також в їх арсеналі скримінг інструментів - тобто копіювання даних платіжних карт в тому числі з магнітної смуги, запис ПІН-коду і т. д. Також вони здатні зняти гроші без відображення цієї операції на рахунку (Transaction Reversal Fraud), зняти держателем платіжної картки без її фізичного отримання (Cash Trapping). Крім того, фіксуються фізичні атаки на банкомати.

Через інтернет шахраї отримують доступ до даних власників карток за допомогою шкідливих програм (вірусів), підроблених сайтів з метою компрометації реквізитів електронних платіжних засобів та/або логінів/паролів доступу до систем Інтернет/мобільного банкінгу. Також за допомогою поширення (продаж, передача) інформації про скомпрометованих даних.

У термінальній мережі аферисти крадуть гроші за допомогою карти, яка була викрадена, підроблена і загублена. Також вони можуть отримувати гроші через касу банку, маючи на руках підроблені документи і платіжну карту.

Також заволодіти коштами вони можуть за допомогою проведення дублюючих операцій касиром/оператором, а також за допомогою проведення несанкціонованого/неточного списання - це коли сума на чеку і сума, включена в розрахунок, різняться.

Шахрайство проводять за допомогою компрометації касиром даних платіжної картки при розрахунках в торгово-сервісній мережі з метою їх подальшого несанкціонованого використання.

Зловмисники використовують накладки (так звані скімери) на термінальному обладнанні, яке дозволяє при здійсненні розрахунку зчитувати і передавати дані платіжної картки.

Також можливі варіанти установки шкідливих програм, що пошкоджують програмне забезпечення терміналів.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні активізувалися телефонні шахраї.

Також Hyser повідомляв, що українцям масово підсовують фальшиві банкноти.

Нагадаємо, що шахраї придумали нову схему "розлучення" пенсіонерів.