Здавалось би, про культову постать великого українського Кобзаря Тараса Шевченка написано томи, зібрано величезну спадщину і додати нічого. От тільки не дарма кажуть, що новітні технології здатні перевернути світ. Креативна агенція TABASCO до 30-річчя Незалежності України зробила неймовірне відкриття.

Так, пресслужба Міністерства закордонних справ повідомила, що до 30-ї річниці Незалежності в Україні був реалізований проєкт із творчої реконструкції голосу найвідомішого класика української літератури і тепер кожен українець зможе почути, як міг би звучати великий Тарас Григорович Шевченко.

Це стало можливим завдяки креативній агенції TABASCO. Її фахівці відтворили голос українського Кобзаря, ґрунтуючись на антропометричних даних і роботі нейромереж. Дані було взято завдяки співпраці з Національним музеєм імені Тараса Шевченка, де зберігається його посмертна маска. Паралельно була створена 3D-модель голови Шевченка.

А ще була проведена колосальна робота в архівах, де вчені намагались майже місяць віднайти інформацію, яка максимально могла б наблизити сучасну людину до уявлення про те, яким саме був великий поет: його звички, характер, захворювання.

Про результат своєї роботи TABASCO повідомила у Facebook.

"На жаль, записів мови письменника не існує, але новітні технології роблять можливим неможливе. На основі антропометричних даних та нейромережі за відсутності будь-якого запису команді TABASCO вдалося синтезувати голос Шевченка", — йдеться у повідомленні.

Як відомо, Шевченко помер у 1861 році, а лише через 16 років завдяки винаходу Томаса Едісона, який розробив перший робочий прототип фонографа, людство навчилося записувати звуки. Тому до наших днів не збереглося жодного запису голосу поета.

Зазначимо, що реалізація проєкту тривала майже рік, також були залучені співробітники Міністерства закордонних справ України, експерти Національного музею ім. Тараса Шевченка та представники рекрутингової компанії Wantent.

Раніше Hyser писав про те, що Володимир Зеленський звернувся до всіх з пам'ятною промовою.

Також наш портал повідомляв, що Зеленський відкрито заявив про революцію в Україні.

Нагадаємо, що українці стрімко втрачають довіру до президента і все менше задоволені роботою Кабміну і Верховної Ради.