Український уряд хоче змінити правила отримання спадщини

Уряд планує змінити правила вступу у спадок для українців. Ініціативу зі змінами запропонували в Міністерстві соціальної політики. Велика частина нововведень стосується створення механізмів. Через які держава компенсуватиме кошти, які витратила на утримання літніх громадян в органах опіки. Про це повідомляє iнформаційний портал "UBR".

У Мінсоцполітики пропонують, що після того, як літні громадяни помирають в органах опаки, то казенні витрати повертатимуть їх спадкоємці. Юристи на подібну пропозицію уряду відреагували вельми неоднозначно.

Експерти звертають увагу на те, що покладання на спадкоємців обов'язків з відшкодування державі коштів суперечить Конституції України, оскільки подібна ініціатива заздалегідь встановлює провину осіб і знімає з держави відповідальність, яка і так повинна на ньому лежати.

Юристи також заявляють, що держав в будь-якому випадку не повинно пред'являти свій інтерес на майно померлого, незалежно від того, наскільки погана економічна ситуація в країні. Експерти вважають, що механізми компенсації за рахунок майна померлого не повинні автоматично обмежувати права спадкоємців, відбираючи у них частину спадщини.

У Цивільному кодексі позначено, що якщо держава вважає, що забирає своє, то зобов'язана в загальному порядку звертатися до спадкоємців протягом шести місяців і отримувати компенсацію в загальному порядку, але не позачергово.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що Зеленський звернувся з важливою заявою до українців.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українців попередили про те, що через кілька тижнів в країні зміняться тарифи на комунальні послуги.

Також "Hyser" писав, що президент Зеленський висунув Російській Федерації гучну заяву.