Комунальні борги-одна з найболючіших точок української системи ЖКГ. Свого часу Юлія Тимошенко списала борги українців і відтоді у кожного залишилося переконання, що можна не платити, а перед черговими виборами така ж історія повториться. Ось тільки чинна влада прийняла іншу стратегію.

Так, стало відомо, що боржників за комуналку чекають в найближчому майбутньому неприємності, так як тепер їх почнуть відключати від послуг, повідомляє Ліга.Бізнес.

Так, в Україні 20 серпня вступив в дію закон про зміни до деяких законодавчих актів щодо попередження розповсюдження COVID-19, який зняв обмеження на відключення населення за борги по комунальних послугах на період карантину. Єдиний виняток - якщо в регіоні буде встановлено "червоний" рівень епідеміологічної небезпеки.

При цьому по всій Україні і далі буде заборонено примусове виселення боржників і нарахування штрафів і пені за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ.

Згідно змін підписаних Зеленським, Комунальні підприємства тепер зможуть відключати боржників від газу, електроенергії та інших видів комунальних послуг через 30 днів після того, як Регіон вийде з "червоної" зони карантину.

Щоб відновити подачу комунальних послуг у разі відключення, побутовим споживачам, крім погашення заборгованості, доведеться також оплатити послугу повторного підключення.

Згідно з даними Державної служби статистики в Україні заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг вже понад 70 млрд грн.

При цьому цікавий розподіл, як за використані послуги в 2020 році оплачували по областях.
Так, найвищий рівень загальних оплат у Чернівецькій області-86,5%, а от найнижчий у Луганській – 63,1%.

При цьому за опалення найкраще платять на Волині-87,6%, а от ігнорують практично повністю даний платіж у Херсонській області – 34,2%. При цьому зовсім протилежна статистика з оплатою за холодну воду: найгірше її оплачують у Волинській області-86,6%, а найкраще платять у Чернівецькій області-111,5% від виставлених рахунків, тобто погашають накопичені борги.

Раніше Hyser писав про те, що українців попередили про підвищення тарифів на комунальні послуги.

Також наш портал повідомляв, що українцям розповіли, як їх можуть позбавити субсидій.

Нагадаємо, що українцям блокуватимуть картки через борги по комунальних платежах.