В уряді попередили українців про цілу низку змін, які набирають чинності з жовтня

Настає другий місяць осені, який принесе з собою велику кількість змін у самих різних сферах життя. Інформаційний портал "РБК-Україна" розповів, з чим українцям доведеться зіткнутися в жовтні.

Перша значуща подія в жовтні-кадрові зміни в Кабміні. Давид Арахамія заявив, що 1 і 2 жовтні в Трускавці відбудеться засідання нардепів "Слуги народу", на якому буде присутній і Зеленський, на якому будуть вибиратися нові кандидатури на пости міністрів. Їх імена незабаром стануть відомі. Голосувати за нових міністрів у парламенті почнуть вже 5 жовтня, тобто з початку наступного пленарного тижня.

Передбачається, що у відставку незабаром підуть глава Міністерства соціальної політики Марина Лазебна, глава Міноборони Андрій Таран, А також віце-прем'єр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський. Також незрозуміла доля міністра культури Олександра Ткаченка та Міністра юстиції Дениса Малюськи.

Далі, з 1 жовтня в Україні розпочнеться осінній призов на строкову службу в ЗСУ. Призовна компанія продовжиться до січня. Раніше в уряді заявляли, що співвідношення частини строковиків до контрактників має становити 15 до 85 відсотків.

З жовтня в країні також зміняться тарифи на газ для населення. Найвищу ціну на блакитне паливо виставили в "Київгазенерджі", де кубометр газу обходиться в 30,50 гривень. У вересні тариф Компанії становив 19,80 гривень за кубометр. Є, однак, компанії, які і в жовтні газ поставлятимуть всього по 2 гривень, це, наприклад, тариф компанії YASNO. "Галнафтогаз" і зовсім постачає газ за найнижчим тарифом — 7,99 гривень за кубометр.

Крім газу, зміняться ціни і на світло. У Кабміні прийняли постанову, яка змінює тариф для українців, які за місяць витрачають менше 250 кВт/год. Для цієї категорії населення тариф знизиться на 14 відсотків, і складе 1,44 гривень за кВт/год. Якщо перевищити межу, то оплачувати електроенергію доведеться по 1,68 гривень. Оновлений тариф діятиме до 30 квітня наступного року.

Крім того, жовтень традиційно асоціюється в українців з опалювальним сезоном, який цього року розпочнеться 15 Жовтня. Правда, варто відзначити, що місцева влада може прийняти рішення про те, щоб включити опалення і раніше, якщо середньодобова температура не перевищує 8 градусів і залишається на такому рівні протягом трьох діб.

Українські пенсіонери віком від 75 до 80 років з жовтня почнуть отримувати доплати до пенсії у розмірі 400 гривень. У Міністерстві соціальної політики заявили, що в дану категорію пенсіонерів потрапляє близько мільйона українців.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українцям розповіли про новацію щодо водійських прав.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українцям знову почнуть рахувати страховий стаж по-новому.

Також "Hyser" писав, що українцям розповіли, які житлові субсидії доступні сьогодні.