З 1 жовтня в Україні було розширено перелік препаратів, які громадяни можуть отримати за програмою"Доступні ліки".

Список поповнили препарати для лікування нецукрового діабету, епілепсії, розладів психіки і поведінки, пише Національної служби здоров'я в Facebook.

Повідомляється, що всього додали 62 препарати, серед яких 5 будуть видаватися безкоштовно. Вони необхідні українцям, які страждають від нецукрового діабету.

57 з них будуть призначені для лікування розладів психіки і поведінки, епілепсії. З них 18 будуть повністю безкоштовними.

Так, в програму "Доступні ліки" додали наступні психоневрологічні препарати:

амітриптилін;
вальпроєва кислота;
галоперидол;
карбамазепін;
клозапін;
ламотриджин;
рисперидон;
флуоксетин.

У НСЗУ уточнили, що для того, щоб отримати дані ліки, українцям необхідно мати на руках електронний рецепт. Разом з ним громадянин може звернутися в будь-яку аптеку в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за відповідним напрямком реімбурсації.

Пацієнти, які мають діагноз "нецукровий діабет", можуть звернутися в одну з понад 5 тисяч аптек по країні і аптечних пунктів, яким їм видадуть за програмою " Доступні ліки". Пацієнти з розладами психіки і поведінки, епілепсією зможуть придбати препарати більш ніж в 4900 аптеках і аптечних пунктах України.

Нагадаємо, не так давно в Україні почалося тестування Covid-сертифікатів. документи в "Дії", засвідчуватимуть результат ПЛР-тестування або перенесення коронавірусної хвороби.

Перший заступник міністра цифрової трансформації України Олексій Віскуб заявив, що в "Дії" з'явився сертифікат для ПЛР-тестування, який буде дійсний протягом 72 годин. Також в додатку проходить тестування covid-сертифікатів для перехворіли коронавірусом.

За словами міністра, незабаром стануть доступні всі три види сертифікатів, які в даний час є на рівні ЄС - це сертифікати вакцинації, тестування і одужання від COVID-19.

Раніше "Hyser" писав про те, що в Україні назвали новий перший симптом ковіда, про який раніше ніхто не знав.

Також наш портал повідомляв, що були названі продукти, які не можна вживати перед вакцинацією, оскільки це може бути небезпечно.

Нагадуємо, що в Україну везуть ліки, що допомагають при ковіді.