Пенсіонери почали отримувати квитанції для сплати податку на житло

В Україні всі громадяни, які мають у власності квартири понад 60 квадратних метрів зобов'язані сплатити податок на житло. Державна податкова служба вже почала розсилати "листи щастя". Однак як виявилося найчастіше повідомлення про необхідність сплатити податок отримують пенсіонери. З чим це пов'язано, повідомляє портал glavcom.

Найчастіше пенсіонерів змушують заплатити такий податок через їх же родичів. Як відзначають адвокати, родичі літніх людей нерідко хочуть уникнути оплати нечуваних сум податків, тому переписують свої житлоплощі на них. Однак в Україні пенсіонери не звільняються від сплати податку, що діти та онуки літніх людей часто не беруть до уваги.
Відзначається, що бували випадки коли на пенсіонерів оформляли цілі будинки, а потім сім'ї "потерпілого" заявляли, що податкова вимагає гроші з пенсіонера.

Також буває, що в надісланій квитанції вказана вельми сумнівна сума. У таких випадках найкраще звернутися в податкову службу протягом 60 діб. Там звірять всі дані і в разі помилки внесуть поправки.

Варто відзначити, що платити менше або не платити зовсім податок на житло можна цілком законно. Експерти відзначають, що можна оформити документи на часткову власність, або дарчу на іншого члена сім'ї. Цей крок може істотно знизити суму податку або його зовсім не доведеться платити.

До слова, один "зайвий" квадратний метр житла зараз коштує 70,8 гривні. Тобто, якщо у власності у людини квартира з площею 85 квадратів, то йому доведеться викласти 1770 гривень. Однак місцеві та регіональні влади можуть зменшуватися ставку для окремих категорій населення.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українців попередили про нові правила щодо подачі документів на житлову субсидію.

Також наш портал інформував, що у Міністерстві соціальної політики розповіли, коли українським пенсіонерам перерахують виплати.

Нагадаємо, що у Пенсійному фонді розповіли про корисний додаток.