Експерти порадували любителів кави - цей напій забезпечує захист від проблем з печінкою.

Люди, які регулярно вживають каву, на 21% знижують ризик розвитку хронічної хвороби печінки, в порівнянні з тими, хто кави не п'є, пише "Наша мама".

Свої висновки вчені зробили на основі аналізу історій хвороби півмільйона британців, які також розповіли про ставлення до вживання кави.

У цьому напої містяться компоненти під назвою кахвеол і кафестол, які, як передбачається, пригнічують запальні процеси, які пошкоджують печінку. Цих компонентів дуже багато в кавових зернах. Ну а сам кофеїн протистоїть шкідливому процесу рубцювання печінки, посилюється при розвитку цирозу.

Приблизно у одного з кожних трьох росіян є на початковій стадії неалкогольний жировий гепатоз, і частіше він зустрічається у людей з надмірною вагою. У міру прогресування захворювання здатна перетворитися в хронічне ниркове захворювання. Також воно може викликатися надмірним вживанням спиртних напоїв або вірусним гепатитом.

Але не варто забувати, що кава може викликати головний біль. Після трьох чашок кави цілком може виникнути мігрень. Примітно, що при тривалому вживанні кави різка відмова від напою також може стати причиною болю.

Вся справа в тому, що вона має в своєму складі гістамін - похідний амінокислоти гістидин, який надає судинозвужувальний ефект. Такий же гістамін міститься в цитрусових.

Раніше Hyser писав про те, що пеціалісти розповіли, кому протипоказаний міцний чай.

Також Hyser повідомляв, що фахівці назвали найнебезпечніший маринад для шашликів.

Нагадаємо, що експерти розповіли, як і що пити, щоб не було похмілля. А також дали поради щодо боротьби з похміллям.