З 1 липня в Україні переглянуть тарифи на електроенергію.

Для тих сімей, які використовують багато струму, ціна може збільшитися з 1,68 до 2,5 грн за кВт*год, пише "Обозреватель".

Українці недоплачують за струм. Якби Кабмін перестав контролювати вартість, то ціна б злетіла з 1,68 до 3,5-3,9 грн за кВт*год. У такому випадку, наприклад, при споживанні 500 кВт * год на місяць сума в платіжці збільшилася б з 840 до 1750-1950 грн.

Згідно з підрахунками заступника директора з розвитку" Августа " Олег Наумик собівартість електроенергії для кінцевого споживача може досягати 3,90 грн за кВт*год.а в Міністерстві енергетики додали: тільки на те, щоб вже згенерований кВт*год доставити в квартиру, доводиться витрачати 1,51 грн. І при тарифі в 1,68 грн на виробництво електроенергії залишається тільки 18 копійок.

За даними Міненерго, в кожному регіоні є своя вартість виробництва і доставки "струму". І ціна може відрізнятися майже в два рази. Наприклад:

2,60 – 2,96 грн за кВт*год-собівартість електроенергії в Києві та Дніпропетровській області;

3,7 - 4 грн за кВт*год – собівартість в Івано-Франківській та Луганській областях.

Українці ж платять за "струм" за єдиним тарифом, розмір якого мінімум в два рази нижче реальної вартості.

З діючими тарифами навіть якби українці сплатили всі платіжки, проблеми б залишилися.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що бідних українців захищатимуть: ті, хто витрачає до 100 кВт*год на місяць, платитимуть менше. Він каже, тариф розділять і він залежатиме від обсягів споживання. Таку ж інформацію підтвердили і в Кабміні. Є кілька варіантів подорожчання, і всі вони сходяться до одного: ті, хто витрачає мало, переплачувати не будуть.

Раніше Hyser писав про те, що українцям підказали, як домогтися зниження тарифів на гарячу воду та опалення.

Також Hyser повідомляв, що українцям розповіли, як оформити житлову субсидію без офіційного працевлаштування.

Нагадаємо, що українців сповістили про нюанси щодо нових тарифів на газ.