Медичні обстеження в Україні хочуть зробити обов'язковими, однак ця інновація має серйозну проблему

В Україні хочуть запровадити обов'язкові медогляди, однак таке нововведення має цілий ряд недоробок і мінусів. Про це розповів експерт з медреформи Костянтин Надутий в інтерв'ю apostrophe.

Костянтин Надутий зазначив, що сімейний лікар зобов'язаний двічі на рік оглянути пацієнтів, а особливо тих людей, які знаходяться в групі ризику. За словами експерта люди від 50 років і старше вже входять в групу ризик по захворюваннях серця. Тому є всі підстави в обов'язковому порядку оглядати цю категорію пацієнтів. Надутий додав, що такий огляд буде проводитися в профілактичних цілях, а в разі виявлення проблеми сімейний лікар буде виписувати направлення вже до вузьких фахівців.

Колишній глава Міністерства охорони здоров'я Олег Мусій у свою чергу також наголосив на необхідності ведення профілактичного нагляду за своїм здоров'ям українцям від 50 років і старше. Але на сьогоднішній день головною проблемою медоглядів є їх безсистемність.

Колишній міністр зазначив, що огляд пацієнтів входить в обов'язки сімейного лікаря, але в той же час немає чітко прописаного алгоритму. За його словами в повноваженнях сімейного лікаря повинен бути закладений зрозумілий алгоритм, і при оплаті медику за роботу один з пакетів повинен включати проведення медогляду. Для цього в пакет НСЗУ потрібно закласти окремий пакет послуг за такі огляди.

Раніше портал Hyser повідомляв, що глава держави Володимир Зеленський заявив, що в Україні буде введено обов'язкове медичне обстеження для людей старше 55 років.

Також наш портал інформував, що лікарі назвали три симптоми, які вказують на небезпечні для здоров'я показники тиску.

Нагадаємо, що ВООЗ попередила людство про новий штам коронавірусу, який загрожує всім.