Очікується подорожчання палива на українських АЗС приблизно на 15%.

Найбільші світові нафтові компанії прогнозують зростання цін нафти до 100 доларів за барель, на тлі чого вже до наступного року вартість бензину в Україні може досягнути 35 грн / л. На цей рахунок висловилися експерти паливного ринку, пише "UBR.ua".

українців попередили про подорожчання палива, фото: YouTube

З травня українські заправки встановили ціну на паливо з урахуванням урядових обмежень. Зокрема, йдеться про націнку в 5 і 7 грн для бензинів і дизпалива, яка додається до середньої ціни європейських біржових котирувань за попередні 10 днів, а також митних податків, логістичних витрат виходячи з офіційного курсу НБУ.

Щодо останнього, то за словами гендиректора "Консалтингової групи А-95" Сергія Куюна, кожен долар в барелі нафти становить 6-7 доларів в оптовій ціні бензину і дизеля. В результаті до кожного літра додається роздріб 20 копійок. Іншими словами, 5 доларів на нафті - це додаткова гривня на літрі бензину і дизеля. В цілому з початку 2021 року нафта подорожчала на 25 доларів.

Стало відомо, коли ціна бензину злетить майже на 6 грн/л, фото: Авто Інформатор

До слова, середня ціна повинна фіксуватися тільки на одну декаду, а потім вона може знову змінюватися. Так, останній раз вартість палива в Україні змінювалась 23 травня.

Тоді граничний рівень склав 30,84 грн/л для бензинів і 29,23 грн/л для ДП. А ось станом на 24 червня середня ціна "п'ятого" бензину по країні, наприклад, склала 29,3 грн/л.

Раніше "Hyser" писав про те, що водіям розповіли, чи спіткає українські АЗС дефіцит бензину.

Також наш портал повідомляв, що стало відомо, які АЗС України потрапили в "червону" і "зелену" зони за якістю палива.

Нагадуємо, що водіїв попередили про серйозні зміни.