Не тільки в Україні, а й за кордоном ось уже понад століття звучить на різдвяні свята "Щедрик". Цікаво, що в світі майже не знають, звідки вийшла ця безсмертна пісня як вихваляння світлих людських почуттів і надій, як хорал життя. Адже саме цю композицію українці взяли для встановлення нового рекорду.

Микола Леонтович все своє свідоме життя намагався через свій талант передати майбутнім поколінням все те історичне і духовне, що є в українського народу. В суботу, 26 червня, на площі палацу Потоцьких у Тульчині у Вінницькій професійні та аматорські хорові колективи області разом з представниками громад, а також мешканцями та гостями міста об'єдналися заради благородної мети. Всі вони в один голос виконали композицію Леонтовича, яка свого часу принесла визнання і славу Миколі Лисенку.

Так, 3512 осіб-представники 68 вокальних колективів Вінницької області та Вінниці заспівали легендарного "Щедрика". За інформацією Вінницької ОДА, до акції також долучилися військовослужбовці Збройних Сил України.

Для офіційного підтвердження рекорду потрібна була точна цифра, тому вважали людей довше, ніж вони співали. Однак рекорд з наймасовішого виконання "Щедрика" все-таки встановлено, про що заявив представник Книги рекордів України Володимир Козюк і вручив диплом керівництву області.

Перший заступник голови ОДА Наталія Заболотна зазначила, що "Тульчинська земля - це колиска знаменитого твору, який звучить на всіх континентах і тому весь світ повинен знати, що легендарний "Щедрик" народився саме тут, на Вінницькій землі. За її словами, "встановлення цього музичного рекорду-це ще одна сходинка, яка сприятиме внесенню легендарного твору Леонтовича до спадщини ЮНЕСКО".

Зазначимо, що масове виконання "Щедрика" у Тульчині та представлення проекту "Щедрик - мелодія Вінницької області" відбулося в рамках культурно-мистецьких заходів з нагоди святкування 30-річчя незалежності України.

До слова, сьогодні "Щедрик" є традиційною і чи не найпопулярнішою мелодією різдвяних свят. У Канаді цю популярну мелодію знають як "нововідкритий Сфінкс", у Великобританії" Щедрик "називають" новорічною серенадою", а в країнах Латинської Америки – "піснею великого чару".

Також наш портал повідомляв, що посли Швеції та Польщі відреагували жартами на вихід України в 1/8 фіналу Євро-2020.

Нагадуємо, що у Києві пройшла сумнівна похоронна виставка.