В Україні знову почалася проблема з розмитненням авто на іноземних номерах.

Українці в період пільгового розмитнення "євроблях" зіткнулися з ще однією проблемою. Виявляється, що ті авто, які були ввезені з території Російської Федерації не підлягають розмитненню. Декларації від їх власників на кордоні з Україною просто не приймають. А без неї просто неможливо провести ніякі процедури. Таким чином виходити замкнуте коло.

Причиною митники називають той факт, що машина заїхала з боку РФ і тому підпадає під заборону з п. 2 Закону №1402-IX.

Однак, власники цих авто та представники громадських організацій категорично незгодні з аргументами українських митників. Вони запевняють, що в даному випадку закон не має жодних підстав для перешкоджання.

"Наприклад, людина купила машину в Литві і заїхала на рік. Потім, щоб не прострочити терміни перебування в Україні, він виїхав на пропускному пункті, який межує з РФ, на нейтральній території розвернувся і повернувся в Україну на тих же литовських номерах, навіть фізично не перетинаючи кордон – чому її тоді не можна розмитнити? Думаю, що просто неправильно трактують це положення", - коментує ситуацію UBR.ua голова Інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький.

За попередніми підрахунками таких проблемних авто на території України може перебувати в районі 100-150 тисяч. І це дуже велика кількість. Поки їх власники нічого не можуть вдіяти. Адже митники навідріз відмовляються слухати якісь аргументи. У той же час людина не може їздити на своєму авто і не може нормально його оформити на території України. Виходить якось замкнуте коло.

Водночас таких власників авто чекає чималий штраф за несвоєчасне розмитнення авто у розмірі 170 тисяч гривень.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні набули чинності нові правила розмитнення "євроблях".

Також писали, що українські депутати придумали нове покарання для українців.

Нагадаємо, що для водіїв вирішили змінити штрафи.