В Україні знову дорожчає паливо за автозаправках, причому найбільше ціна підніметься на скраплений газ, який є найбільш бюджетним видом палива.

У той час, як вартість бензину і дизпалива встановлює держава, ціну на газ встановлює ринок, пишуть "Факт".

У середу, 21 липня, бензин марки А-95 можна було купити за 30,26 гривень за один літр, дизпаливо - за 28,49 гривень, скраплений газ - 16,30 грн.

Днем раніше, 20 липня, середня ціна газу на автозаправках подорожчала на 30 копійок. Згідно з даними щоденного моніторингу роздрібного ринку Консалтингової групи "А-95", це рекордний показник за всю історію спостереження вартості продукту в країні.

За словами експертів, основним фактором подорожчання газу стало збільшення оптових цін через його наростаючий дефіцит у більшості регіонів. З початку поточного місяця вартість однієї тонни зросла на 3800 гривень. В цей же період було зафіксовано зростання автогазу в роздрібних мережах на 1-1,2 гривень ща один літр. Причому подорожчання відбувається не тільки імпортного газу, а й вітчизняного.

Аналітик консалтингової групи "А-95" Артем Куюн впевнений, що дефіциту газу немає.

Нагадаємо, що 1 травня 2022 року в рідкому паливі в обов'язковому порядку почнуть використовувати біокомпоненти. Вони повинні будуть залишати не менше 5 відсотків від складу при абсолютній похибці в половину відсотка. Виняток буде робитися тільки для палива з октановим числом 98 і вище, а також для палива, використовуваного в потребах Міністерства оборони.

Раніше Hyser писав про те, що українців попередили про подорожчання палива. Злетить відразу на 6 грн.

Також Hyser повідомляв, що водіям розповіли, чи буде дефіцит палива на АЗС.

Нагадаємо, що українські АЗС зобов'язали попереджати про подорожчання палива заздалегідь.