Українці, які до 2023 року не встановлять газові лічильник, будуть відключені від газу.

Повідомляється, що згідно з новим законом Про комерційний облік газу, забороняється користуватися газом без поквартирного обліку, пише "Обозреватель". При цьому близько двох мільйонів сімей, які використовують блакитне паливо для приготування їжі, досі не встановили лічильники.

При цьому в Міненергетики зазначають, що "станом на сьогодні не забезпечено стовідсотковим комерційним обліком природного газу населення, яке проживає в квартирах і приватних будинках, в яких природний газ використовується тільки для приготування їжі", – сказано в повідомленні Міністерства 26 липня у відповідь на запит"УНІАН".

За словами представників міністерства, в Україні всього 12,5 мільйонів спожилів газу. У 2,25 мільйонів з їх числа досі немає газових лічильників. 2,15 млн сімей без лічильників - ті, хто використовує блакитне паливо тільки для приготування їжі.

Крім того, українці, які відмовляться від установки лічильників на газ, можуть перевести на граничні норми споживання газу. Якщо, наприклад, сім'я складається з трьох осіб і вони користуються тільки газовою плитою, то в даний час вона платить 9,8 кубів з розрахунку на одну людину 3,28 кубів.

Згідно з граничними тарифами ціна на блакитне паливо зросте втричі і сім'ї доведеться оплачувати 29,4 куба з розрахунку по 9,8 кубів на одного члена сім'ї.

Згідно з діючим тарифом замість 78 гривень, платіжка збільшиться до 234 гривень.

Раніше Hyser писав про те, що українцям розповіли, як оформити житлову субсидію без офіційного працевлаштування.

Також Hyser повідомляв, що українцям підказали, як домогтися зниження тарифів на гарячу воду та опалення.

Нагадаємо, що українцям дали кілька дієвих порад, які допоможуть знизити суми в платіжках за комунальні послуги на 50%.