В Україні скоро набудуть чинності нові правила перетину кордону. Нововведення торкнуться всіх, хто прибуває на територію країни з-за кордону, з окупованих територій Донбасу і з Криму.

Вже 5 серпня в Україні почнуть діяти нові правила перетину кордону, заявив у коментарі «Українській правді» спікер Державної прикордонної служби Андрій Демченко. Нововведення пов'язані з новою "хвилею" коронавірусу, а також поширенням його штамів «Дельта» і «Лямбда».

Іноземці та особи без громадянства при перетині українського кордону повинні будуть пред'явити один з трьох документів: негативний ПЛР-тест або негативний експрес-тест, зроблені не більше ніж за 72 години до в'їзду, або ж довідку про повну вакцинацію (тільки тими вакцинами, які включені до переліку ВООЗ). Ці вимоги залишилися старими.

Нововведення торкнулися іноземців. Вони повинні будуть відсидіти 10-денний обов'язковий карантин (крім осіб до 18 років та інших категорій іноземців, визначених постановою Уряду). Також іноземець повинен встановити на своєму смартфоні додаток "Вдома". При відмові зробити це, іноземець не буде допущений на територію України. Достроково перервати самоізоляцію, яка починається через 72 години після прибуття в Україну, можна, зробивши ПЛР або експрес-тест і отримавши негативний результат на коронавірус.

Також уникнути самоізоляції можуть повністю вакциновані іноземці.

Українці, які повернулися з-за кордону, також повинні відправитися на самоізоляцію. Карантину можуть уникнути українці, які отримали одну або дві дози вакцини. Самоізоляції не підлягають також українці, які виїхали з країни до 4 серпня, а також ті, хто не досяг 18-ти років.

Для осіб, які прибули з Росії та Індії, встановлюється обов'язкова самоізоляція протягом 14-ти днів. Припинити її достроково, отримавши негативний тест, за новими правилами, неможливо.

Як повідомлялося раніше, українців почали вакцинувати в громадському транспорті.

Hyser також писав, що Кабмін розповів, чи підуть школи на карантин.