Медики попередили українських відпочиваючих про нову небезпеку в морі

На узбережжях українських морів, особливо в Азовському море, в останні роки стрімко зростає кількість медуз, які, незважаючи на малі розміри, здатні неслабо зіпсувати курортникам відпочинок, оскільки володіють небезпечними щупальцями з мікроскопічними отруєними жалами. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Лікарі попереджають про те, що навіть мертва медуза, викинута хвилями на пляж, становить небезпеку, якщо до неї доторкнутися. На місці контакту шкіри з жалом може виникнути печіння і поколювання, оніміння, а також почервоніння. Те, наскільки симптоми будуть виражені залежить від того, яка площа опіку.

У разі, якщо вас вжалила медуза рекомендується відразу покинути воду і витягнути всі видимі жала за допомогою пінцета. Місце опіку промити солоною або морською водою. Якщо біль від опіку занадто сильна, можна випити знеболююче, а від сверблячки допоможе антигістамінний препарат, в тому числі і місцевої дії, тобто різні мазі і гелі.

Існує і список речей, робити які вкрай не рекомендується. Це, наприклад, Промивання постраждалої ділянки прісною водою, дотику до ураженої ділянки руками, оскільки таким чином отрута може потрапити на інші ділянки шкіри. Не рекомендується також розтирати місце опіку, протирати його спиртовмісними розчинами і мочитися на місце опіку.

Уникнути опіку медузою можна якщо не купатися в місцях їх скупчення і одягати спеціальні гідрокостюми. Важливим моментом є те, що на березі можна зустріти два види медуз: аурелію, вона ж вухата медуза, і корнерот. Перша небезпеки не представляє, а ось друга, з синьому обідком на куполі і довгими щупальцями, може і вжалити.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що на популярному курорті українців масово атакували комарі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що популярний курорт зіпсувався до такої міри, що українці скасовують бронь.

Також "Hyser" писав, що окупована Керч через сильну зливу пішла під воду.