Ні для кого уже не секрет, що вакцинація від COVID-19 дає додаткові переваги під час подорожей за кордон, адже саме завдяки їй пересування по світу стає таким же простим, як і до пандемії. Про що мають знати українці розповіло Міністерство охорони здоров’я.

На засіданні Кабінету міністрів України 18 серпня 2021 року були прийняті зміни до чинних постанов КМУ №1236 від 09.12.2020 та №677 від 29.06.2021.

Йдеться про перелік вакцин від COVID, після щеплення якими можна отримати відповідний сертифікат, пише Українська правда. Адже за даними ВООЗ, крім уже дозволених вакцин, ще на стадії клінічних досліджень перебуває 47 різних видів від різних виробників.

Така потреба виникла на підставі того, що працівники приватної американської компанії, а також жителі прикордонних регіонів Закарпаття, що вакцинувалися на пунктах пропуску з Угорщиною використовували вакцину Janssen (Johnson&Johnson). Саме її Кабінет міністрів України додав у список препаратів, після вакцинації якими видається COVID- сертифікат.

Цікаво, що для повного курсу вакцинації необхідна одна доза вакцини Janssen (Johnson & Johnson).

Отже, тепер у відповідності до вимог Міністерства охорони здоров’я "COVID-сертифікат може бути виданий на підставі щеплення вакцинами: AstraZeneca (в т.ч. Covishield, SKBio), Comirnaty/Pfizer-BioNTech, SpikeVax/Moderna, CoronaVac/Sinovac-Biotech, Janssen (Johnson & Johnson)".

Зазначимо, що всі вони дозволені Всесвітньою організацією охорони здоров’я для використання в надзвичайній ситуації.

До слова, з 20 серпня 2021 року набуває чинності рішення про взаємне визнання цифрових сертифікатів COVID-19 між ЄС та Україною, воно вже опубліковане на офіційному сайті ЄС. При цьому можновладці нагадують, що головний атрибут документу - QR-код, з якого можна зчитати інформацію про автентичність сертифіката.

Зауважимо, що зараз ситуація із коронавірусною хворобою в Україні контрольована, але є очевидна тенденція до зростання через похолодання.

Так, лише Україна та її найближчі сусіди – Словаччина, Угорщина, Румунія, Польща і Чехія наразі перебувають у “зеленій” зоні небезпеки поширення коронавірусу у Європі. Про це свідчить карта поширення Covid-19 у Європі, що її 19 серпня опублікував Європейський центр з попередження і контролю захворювань.

Раніше Hyser писав про те, що вчені назвали дату сплеску нового штаму "дельти" в Україні.

Також писали, що у МОЗ назвали вакцину, яка захищає від госпіталізації.

Нагадаємо, що в Україні продовжили карантин.