Багато українців мають борги по комунальних послугах. Які санкції держава може застосувати до боржників?

Деякі громадяни України не мають фінансової можливості платити за комунальні послуги або не роблять цього навмисно. Однак держава може застосувати до боржників вельми серйозні санкції.

Так, згідно Закону України "Про житлово-комунальний сектор", тим жителям країни, у кого є борги за комунальні послуги, можуть відключити електроенергію і газопостачання. При цьому відключити боржнику центральне опалення та водопостачання держава не має права.

Крім цього, постачальники комунальних послуг можуть призначати неплатникам пеню. Її розмір повинен становити 0,01% від загальної суми боргу за кожен день прострочення оплати. Однак пеня не може перевищувати 100% боргу.

Виконавча служба також може заарештувати рахунки неплатника, заблокувати його банківські картки і списати з них борг за комунальні послуги. Також пристави можуть конфіскувати майно неплатника.

Якщо ж сума боргу по комуналці перевищує 120 тисяч гривень, то злісного неплатника можуть виселити з власного житла. Тоді конфісковану нерухомість продадуть на аукціоні. З вирученої від продажу суми будуть сплачені борги по комуналці, а також нарахована пеня і судові витрати. Після цього залишок суми повернуть у розпорядження горе-боржника.

Щоб не мати проблем із законом і не платити зайву пеню, сплачуйте рахунки за комунальні послуги вчасно.

Як повідомлялося раніше, стало відомо, в яких регіонах України найвищі тарифи на комунальні послуги та ціни на їжу. Тут заощадити не вийде.

Hyser також писав, що українців знову чекають "сюрпризи" в платіжках. Влада анонсувала перегляд тарифів-знову підвищать ціну на комуналку.

Ми також повідомили, в Україні будуть по-новому нараховувати субсидії. Кому покладені субсидії, а кому – ні, читайте за посиланням.