Президент Естонії Керсті Кальюлайд розповіла, яким чином в шкільні роки висловлювала протест проти радянської системи і чому ухилялася від вивчення російської мови.

В інтерв'ю "Європейській правді" вона розповіла, що саме з цієї причини вона уникає цієї мови.

Кальюлайд каже, що в той час, коли вона вчилася в школі, кожен учень повинен був піти на урок з попередньо вивченим віршем і зробленим вправою з книги - даного мінімуму було достатньо.

Вона вважала, що таке ставлення до російської мови було несправедливим.

"Це було несправедливим ставленням до великої російської мови з мого боку, але тоді для мене, дитини, це була можливість чинити опір, не вивчаючи lingua franca СРСР. Тому я дійсно погано говорю російською", - пояснила глава Естонії.

Керсті Кальюлайд розповіла, що вже значно пізніше дізналася про російськомовну діаспору в своїй країні і, будучи дорослою, зрозуміла, що не всі люди за власним бажанням переїхали з Російської Федерації.

Вона згадує часи, коли керувала Іруською електростанцією. Саме тоді, в 80-х, це була перша така електростанція в країні і деяких російських інженерів змусили переїхати в Естонію для роботи на ній. По суті вона назвала це депортацією - такою ж депортацією, як естонців до Сибіру.

"Такою була жорстокість Радянського Союзу. Когось переманювали, а когось і змушували", - пояснила вона.

Нагадаємо, що президент Естонії Керсті Кальюлайд була однією із запрошених на святкування 30-річчя з дня Незалежності України.

На військовому параді і марші Захисників України крім гаранта країни Володимира Зеленського, були запрошені голова Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілош Вистрчіл, президент Національної ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації Андреас Ебі, президент Республіки Північна Македонія Стево Пендаровський, президент Естонської Республіки Керсті Кальюлайд, президент Литовської Республіки Гітанас Науседа з дружиною, президент Польщі Анжей Дуда, глава Латвійської Республіки Егілс Левітс та інші.

Раніше Hyser писав про те, що Зеленський феєрично потролив Януковича на святковому параді на Майдані.

Також Hyser повідомляв, що ладимир Зеленський порушив свою обіцянку.

Нагадавши, які подарунки отримував Зеленський на посаді президента.