Вакцинація від коронавірус в Україні почалася 24 лютого, ось тільки похвалитися масовістю цього головний санітарний лікар України Ігор Кузін поки не може, так як станом на 28 серпня в Україні від коронавірус зробили трохи більше 8 млн щеплень. А ось в Ізраїлі вже заявили, що готуються найближчим часом почати вакцинацію своїх жителів у віці від 60 років третьою дозою препарату BioNTech-Pfizer.

Так, незалежно від виробника, а в Україні доступні вакцини AstraZeneca, CoronaVac, Pfizer і Moderna, робити щеплення потрібно двічі. Саме це має на увазі Міністерство охорони здоров'я України, коли говорить про базовий курс вакцинації від COVID-19.

Так, за правилами, для повного щеплення необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом в 28 днів.

І хоча багато вчених наполягають на введенні третьої дози для посилення імунізації, в МОЗ України ще чекають результати наукових досліджень чи дійсно це так. Саме тому очолюване Кузіним відомство поки не планує вводити третю бустерну дозу вакцини, а замість цього планує почати процедуру ревакцинації через рік. Про це чиновник заявив в інтерв'ю "BBC News Україна".

"Є офіційна заява ВООЗ з приводу третьої, так званої бустерної дози. ВООЗ її не підтримала, тому що зараз є єдина офіційна заява фармацевтичного сектора компанії Pfizer про те, що третя бустерна доза нібито ефективна. А ось результатів наукових досліджень ми ще чекаємо", - розповів головний санітарний лікар українцям.

Якщо ж брати думку Всесвітньої організації охорони здоров'я, то там вважають, що більш доречно було б поділитися надлишками вакцин з біднішими країнами, щоб не допустити нових масштабних спалахів COVID-19 і появи нових штамів, ніж вводити людям втретє препарат.

Також там попередньо заявили, що вибрати іншу вакцину можна буде, але чітких рекомендацій з цього приводу поки немає.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні можуть закрити багато центрів масової вакцинації, українців вже попередили.

Також писали, що у Міністерстві охорони здоров'я України розповіли про те, коли в країні буде введений новий локдаун.

Нагадаємо, що медики назвали нові штами коронавірусу, які викликають у них побоювання.