З 1 вересня поточного року за ініціативою президента розпочинається кампанія з добровільного декларування.

Українцям нададуть можливість задекларувати своє майно, щоб надалі його вільно використовувати, пише "Обозреватель".

Існує ряд причин на те, щоб на добровільній основі декларувати свої доходи. Так, надалі, стане складніше розмістити готівку в банківських установах або придбати власність, якщо громадянин не мав офіційного доходу.

Закон №1539 передбачає одноразове добровільне декларування фізособами своїх активів та сплати одноразового збору до державного бюджету. Документ стимулюватиме українців виводити з тіні доходи, приховані від оподаткування.

Закон створений не для наповнення держбюджету, а для створення цивілізованих умов в оподаткуванні доходів громадян. Також передбачено звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства для громадян, які задекларували активи та сплатили з них збір.

Уточнюється, що існує ряд обмеження для добровільного декларування. Так, це стосується активів, які були отримані в результаті вчинення кримінальних злочинів, у тому числі і отримання хабара, крім злочинів з ухилення від сплати податків.

Не підлягають декларуванню активи, що знаходяться на рахунках країни-агресора або мають походження тієї країни.

Добровільне декларування проводитиметься протягом року - з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року.

Пропонується три основні ставки. Перша - це 5% загальна ставка, встановлена для валютних цінностей і майна, що знаходяться в Україні; друга - 9% для зарубіжних активів; третя - 2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП.

Не всі українці будуть декларувати свої активи. Так, якщо це квартира площею менше 120 кв. м. або будинок площею менше 240 кв. м., то декларувати їх не потрібно. Власне авто також не потрібно декларувати.

Що стосується земельних ділянок, то вони не підлягають декларуванню тільки в межах норм безоплатної передачі (приватизації).

Громадяни, які сумлінно сплачували податки з усіх доходів, які були джерелом придбання їх активів, подавати декларацію не потрібно. Також це звільнення застосовується до тих активів громадян, які були придбані без сплати належних податків і зборів (житло, автомобіль і земля). Йдеться, наприклад, про договори дарування або отримання спадщини.

Раніше Hyser писав про те, що в українців почнуть активно перевіряти заробітні плати.

Також Hyser повідомляв, що стало відомо, хто з сімей отримає додаткові гроші до 1 вересня.

Нагадаємо, що українських водіїв попередили про новий податок.