У зимовий період, коли українцям доводиться крім інших комунальних послуг платити ще й за опалення.

Однак Держагенство з енергоефективності та енергозбереження України дало кілька порад, як можна заощадити тепло і газ, пише "Апостроф". Це дасть суми в платіжках побачити менше.

Так, пресслужба відомства пропонує відстежувати кількість тепла, яке показує тепловий лічильник в квартирі, підключеній до опалення, і платити відповідно тільки за нього.

Контролювати температуру в будинку, квартирі або окремій кімнаті допоможе термостатичний вентиль на радіатор.

Розмір опалювального приладу повинен відповідати розміру приміщення, яке опалюється і його слід вимикати, якщо нікого немає вдома.

Батареї або радіатори дадуть більше тепла в будинок, якщо їх не закривати меблями або шторами.

Система "тепла підлога" дозволить утеплити саме ті місця, де найбільш необхідно тепло. Це актуально в кухні, де готується їжа і ділянку в будинку або квартирі, по якому ходять домочадці.

Перед стартом опалювального сезону в обов'язковому порядку необхідно перевіряти систему, щоб вона не була завоздушена. Якщо виявлені місця проривів, то викликати сантехніків, щоб усунути їх.

Газові колонки або бойлери, які пробули в експлуатації близько 15-20 років, необхідно замінити через те, що вони втрачають свою ефективність.

Велика кількість тепла йде з житла через дах, вікна і зовнішні стіни. Найкращий спосіб - це їх утеплити. Вікна можна утеплити поролоновими смужками, якщо це не металопластик. Двері можна оббити, а місця виходу і входу труб з дому задути монтажною піною.

При наявності вікон з двома або трьома стеклами, тепла збережеться набагато більше.

Незважаючи на те, що штори заважають надходженню тепла з радіаторів, вони добре утримують тепло всередині. Також утримує тепло і товстий килим на підлозі.

Заощадити можна також за допомогою модернізації системи вентиляції, а саме рекуперації тепла.

Раніше Hyser писав про те, що українцям прийдуть шалені рахунки за опалення.

Також Hyser повідомляв, як отримувати платіжку тільки за використаний газ.

Нагадаємо, що українцям розповіли, як домогтися теплих батарей.