Тарифи на тепло та розповсюдження коронавірусу - дві теми, які зараз найбільш активно обговорюють українці. І правда, газ, світло, гаряча вода - це не "французький сир з цвіллю", а життєво необхідна щоденна потреба. От тільки в умовах кризи справитись з фінансовим навантаженням за ці послуги може далеко не кожен.

Ні для кого не секрет, що в Україні, і в Києві зокрема, постійно існують проблеми з гарячою водою. Під час опалювального сезону кияни нарікають на високі тарифи, влітку ж - на відсутність гарячої води протягом тижнів і навіть місяців.

Нещодавно київська міська влада відзвітувала, що місто зробило все для того, щоб для жителів столиці в опалювальному сезоні 2021-22 років не піднімалися тарифи на тепло і гарячу воду.

Так, відомо, що на сьогоднішній день згідно з документом тариф на опалення в Києві складає 1654,41 гривень за 1 Гкал з ПДВ, а вартість гарячої води в цьому опалювальному сезоні становить 97,89 гривень за один кубометр з ПДВ.

От тільки вже весною 2022 року у Києві очікується значне подорожчання тарифу на гарячу воду. За попередніми даними після закінчення опалювального сезону гаряча вода коштуватиме 119,83 гривень за кубометр з ПДВ, що дорожче на 22%.

Про це розповів в інтерв'ю одному із ЗМІ енергетичний експерт, директор спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, пояснюючи здорожчання тим, що нинішній тариф на газ для опалення побутового сектору перестане діяти.

Так, у жовтні Київська міська рада ухвалила рішення про збільшення розміру статутного капіталу комунального підприємства "Київтеплоенерго" на 2 млрд грн, щоб стримати зростання тарифів на тепло на фоні підвищення тарифу на газ. Саме тому платежі мешканців столичних багатоквартирних будинків не сильно відрізнятимуться від платіжок минулого року.

От тільки фіксований тариф на газ для побутового сектору діятиме, за словами Рябцева, виключно до кінця опалювального сезону.

До слова, раніше тарифи на тепло та гарячу воду затверджувала НКРЕКП. Однак 7 липня 2021 року Регулятор повністю передав обов’язок і відповідальність за встановлення тарифів в регіони. Тож зараз саме місцеві органи влади приймають рішення щодо збільшення тарифів, бо ті ще не вийшли на економічно обгрунтований рівень.

Раніше Hyser писав про те, що українцям підказали, як перевірити субсидію на комуналку онлайн.

Також наш портал повідомляв, що українцям почнуть відключати світло і воду, на що є причина.

Нагадуємо, що українцям придумали "пастку" через відмову платити за комуналку.