Згідно з даними Держстату, українці почали більше грошей витрачати на продукти харчування.

Якщо порівнювати з минулим роком, то за аналогічний період часу вони виросли в ціні на 11%, пише "Обозреватель".

Але так як в країні не тільки коронавірус, а й енергокризис, то експерти впевнені, що в листопаді ціни на продукти піднімуться ще вище в силу того, що Україна дуже залежить від світових цін на продукти та енергоносії.

Найголовнішою причиною подорожчання продуктів є зростання ціни на енергоносії. Наприклад, той же хліб у річному розрізі подорожчав на 18%, адже підприємства для його виготовлення використовують природний газ. Блакитне паливо становить 60% енергоспоживання, електроенергія – 40%.

Але ще більше підвищилася ціна на торти - на 80%. А в наступному ціна на них зросте ще більше.

М'ясо також зросло в ціні в силу того, що поголів'я великої рогатої худоби, свиней і птиці скорочується через значне зростання цін на зернові культури і корми.

Якщо порівнювати з вереснем, що ціна на яйця зросла на 8%. Молоко стало дорожче на 1%, свинина на 4%, а яловичина на 8%. Причому вартість продуктів буде підвищуватися далі.

Ціна на овочі залежить від сезону.

Соняшникова олія в даний час коштує 80 гривень, що дорожче в порівнянні з минулим роком на 70%. За словами аналітика УКАБ Світлани Литвин, ціни на соняшникову олію будуть то рости, то знижуватися, але дешевше воно точно не буде коштувати.

Курятина, свинина, яловичина також може зрости в ціні і причиною тому може стати прийняття законопроекту №5600, який передбачає збільшення податкового навантаження на українське птахівництво. Тоді м'ясо подорожчає ще на 15%.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін каже, що курятина і яйця можуть додати в ціні до кінця року трохи більше, ніж свинина і яловичина. Яйця в листопаді стануть дорожчими на 5% (37 гривень за 10 штук).

Овочі та фрукти також не стануть винятком і в листопаді вони стануть дорожче на 5-10%. До грудня ціна може зрости ще більше.

Цукор почав дешевшати в ціні. Зараз він коштує близько 25,30 грн/кг. у листопаді 2021 року очікується ще зниження ціни до 23-24 грн/кг.

Подешевшали і яблука. Ціна на фрукт в цьому році виявилася найдешевшою за останні 3 роки. Тільки за минулі два тижні вартість знизилася на 12% і зараз 1 кг можна купити приблизно за 9,5 грн/кг.

Раніше Hyser писав про те, що ціни на яке м'ясо рекордно злетіли в Україні.

Також Hyser повідомляв, який улюблений овоч майже зникне з прилавків магазинів і подорожчає вдвічі.

Нагадаємо, що ціни на горілку масово протверезять українців.