Уряд визначив свої наміри щодо державних банків

У найближчі кілька років український уряд планує продати більшу частину наявних у держави банківських установ. Найважливіше в такому рішенні, звичайно, те, що це означає В першу чергу продаж "Приватбанку" і "Ощадбанку", які є найбільшими банками країни. Про це повідомляє Інформаційний портал "finance.ua".

Заявляючи про це, в уряді закликають українських клієнтів цих банків не турбуватися щодо їх продажу, оскільки це абсолютно не відіб'ється на роботі фінансових установ.

Так чи інакше, в уряді вже серйозно мають намір пустити банки з молотка, тому найближчим часом народні депутати Верховної Ради України розглянуть законопроект, згідно з яким "Ощадбанк" буде внесений до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, зробимо таким чином перший крок у напрямку до приватизації.

Існують навіть певні терміни, в які українські банки збираються продавати. Наприклад, "ПриватБанк" виставлять на продаж після того, як закінчаться всі суди проти колишніх власників банку. Менший пакет "Укрексімбанку" збираються продати протягом найближчих п'яти років. 20 відсотків "Укргазбанку" відійде Міжнародної Фінансової Корпорації, частку в банку вона забере в якості погашення кредиту. Нарешті, "Ощадбанк" планують продати до 2025 року.

Навіть після того, як банки змінять власників, їх як і раніше контролюватиме Національний банк України. Єдина зміна, яку можна відзначити, полягає в тому, що "Ощадбанк" більше не гарантує повернення вкладу в повному розмірі в разі закриття, що, не варто сприймати з панікою, оскільки банк і так є системним, тому держава не дасть йому збанкрутувати.

Важливою умовою для продажу банків є закінчення пандемії коронавірусу і викликаної їй кризи, а також зростання ВВП України протягом як мінімум двох кварталів поспіль.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що стало відомо, як зміниться графік українських банків у зв'язку з Днем Конституції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "ПриватБанк" заявив, що для деяких областей комісія на грошові перекази підвищилася.

Також "Hyser" писав, що у "Приватбанку" з'явилися нові правила користування банківськими картками.