В окремих регіонах країни фіксують істотне підвищення вартості опалення

В Чернівцях вартість теплопостачання для споживачів зріс на 70%, тож тепер він становить 2017 гривень за гігакалорію з урахуванням ПДВ. За те, щоб підвищити тариф на тепло в середу, 23 червня, одноголосно проголосувало 11 членів виконкому Чернівецької міської ради, ще двоє були відсутні на засіданні. Про це повідомляє "Суспільне".

Варто відзначити, що до того, як дане рішення було прийнято, гігакалорія обходилася споживачам в 1204 гривень. Наприклад, на початку поточного року в Івано-Франківську одна гігакалорія обходилася споживачам в 1530,25 гривень без урахування ПДВ, а в Тернополі — 1434,62 гривні без ПДВ. Однак, тарифи в цих містах також можуть помінятися до початку опалювального сезону 2021-2022 року.

Керівниця відділу Департаменту житлово-комунального господарства Ольга Гладишева пояснила, що таке серйозне підвищення вартості опалення для українців обумовлено одночасно подорожчанням газу, а також зростання мінімальної заробітної плати.

Експерти заявляють, що вартість опалення складається на 61% з вартості газу, на 10% — з електроенергії та водопостачання, і на 12% — з витрат на заробітну плату співробітників і інші витрати.

Таким чином, попередній тариф на опалення для жителів Чернівців вирішили підняти, оскільки колишній тариф не відповідав вимогам і витратам підприємства, через що виникали заборгованості з виплати зарплат і не вистачало коштів на відновлення сеті. Відзначимо також, що до цього ціна тепла не змінювалася протягом трьох років, і опалення в Чернівцях було найдешевшим в Україні.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що стало відомо, для кого з українців платіжки в Україні знизяться.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що стало відомо, наскільки подорожчає гаряча вода в Україні.

Також "Hyser" писав, що споживачам озвучили липневі тарифи на блакитне паливо.