Підвищення тарифів для населення в останні роки, схоже, увійшло в звичку у державного регулятора, адже це відбувається навіть тоді, коли підстав немає. Так, розмови про подорожчання електроенергії з 1 липня 2021 року йшли досить давно, проте Міністерство енергетики прийняло несподіване рішення.

25 липня стало відомо, що Міністерство енергетики запропонувало відкласти підвищення цін на електроенергію ще на місяць, тобто до 1 серпня 2021 року. Про це йдеться в повідомленні на сайті Міненерго.

Таке рішення за словами чиновників було прийнято, щоб захистити соціально вразливі верстви населення, а також надати відстрочку компаніям-виробникам електроенергії провести модернізацію виробничих потужностей.

Таким чином для населення тариф поки залишається на рівні 1,68 грн за кВт ∙ год.

Зазначимо, що розмови про подорожчання електроенергії виникли небезпідставно. Вся справа в тому, що рішення від 28 квітня Кабінету Міністрів про фіксовану ціну на електроенергію для населення закінчувалося 30 червня 2021 року, а за підрахунками Міністерства енергетики собівартість електроенергії для кінцевого споживача в окремих регіонах досягає 3,90 грн за кВт-год.

Так, наприклад, вартість виробництва і доставки електроенергії до споживача в Києві та Дніпропетровській області становить 2,60-2,96 грн за кВт-год, натомість в Івано – Франківській та Луганській областях – 3,7-4 грн за кВт-год. Сьогодні ж українці по всій країні платять за електрику за єдиним тарифом, розмір якого як мінімум удвічі нижче реальної собівартості.

Надалі планується, що ті домогосподарства, які споживають до 100 кВт-год електроенергії на місяць, отримають зниження тарифу, а для інших тарифи будуть переглянуті.

"З 1 серпня буде новий механізм, він передбачає диверсифікацію тарифів залежно від категорії населення... Держава зможе захистити соціально вразливі верстви населення, які споживають до 100 кВт", - заявив свого часу у Верховній Раді міністр енергетики Герман Галущенко.

Зазначимо, що за даними Держстату в першому кварталі 2021 року українці на житло, воду, електроенергію і газ в середньому витрачали 18% свого доходу. А ось найбільшою статтею витрат за квартал були "продукти харчування та безалкогольні напої" - 39,5%.

Раніше "Hyser" писав про те, що у боржників по ЖКП можуть конфіскувати житло, якщо сума боргу буде критично великою.

Також наш портал повідомляв, що українців готують до подорожчання до комуналки, яке помітно вдарить по кишені.

Нагадуємо, що українців попередили про зрив опалювального сезону.