Дивлячись на стихію, що розбушувалася в Україні в останні дні, хтось отримує кайф, а хтось перебуває в постійному страху, адже урагани, зливи і град знищують все на своєму шляху. Станом на ранок 27 червня через негоду в Україні все ще знеструмлено 393 населених пункти у восьми областях і це не межа.

Так, рятувальники оголосили в Україні штормове попередження через паводки та град. Про це повідомляє прес-центр Держслужби з надзвичайних ситуацій з посиланням на Укргідрометцентр.

"За інформацією Укргідрометцентру, 27 червня в північних, центральних і південних областях місцями сильні зливи, град і шквали 15-20 м/с, а в Криму ", - йдеться в повідомленні.

Рятувальники попереджають, що велика ймовірність виникнення надзвичайних ситуацій пов'язаних з обривами ліній електропередачі, поваленням дерев і обваленням хитких конструкцій. Це стосується більш ніж половини регіонів.

Таким чином, у північних, центральних та південних областях України встановлено перший, жовтий, рівень небезпеки.

Також в ДСНС попереджають, що в гірських районах Карпат можливе утворення потужних селевих потоків, а рівень води може піднятися на 0,3-1,3 метрів.

"У місцях проходження сильних злив можливе формування значного схильного і місцевого стоку з підтопленням знижених місць, в гірських районах існує загроза сходу селевих потоків" - йдеться в повідомленні.

До речі, в залежності від того, де доведеться перечікувати стихію, є спеціальні правила і норми, яких варто дотримуватися, щоб убезпечити себе і своїх рідних. Так, категорично не можна:

  • перебувати біля високих дерев і ліній електропередач;
  • тримати в руках довгі металеві предмети, сюди відносять вудки, парасольки
  • купатися у водоймах, так як вода поширюється в радіусі 100 метрів від води по всьому периметру.

Зазначимо, що середина червня відзначилася в Україні спекою вище 35 градусів. Однак, пару днів тому погодні умови погіршилися і деякі області накрили сильні грози і дощі. Наприклад, у Київській області випав великий град, який пошкодив дамбу, а на Одесу обрушилася потужна злива.

Раніше Hyser писав, що через негоду у Львові повалено дерева, кілька вулиць залишилися без світла, а електротранспорт зупинився.

Також наш портал повідомляв, що у Рівному через стихію травмувалися дві людини: один - від удару блискавки, інший - в результаті падіння шиферу.