Велика кількість дієтологів сходяться на думці, що каша на сніданок несе тільки користь, а батьки твердять своїм чадам, що вона додасть сили.

Експерти говорять про корисні властивості каш, а маркетологи підписують "найздоровіший сніданок".

Однак не все так добре, як здається і у людей часто вискакують побічні ефекти.

Дуже часто після поїдання каш у людей з'являється метеоризм і відбувається здуття живота.

Вся справа в глютені (клейковині) - особливому білку, який присутній в деяких злакових рослинах таких, як жито, овес, ячмінь, пшениця. Саме завдяки йому борошно за допомогою води можна перетворити в пружне і еластичне тісто.

Останнім часом даний білок не залишається без уваги і виробники звертають увагу на його присутність. Навіть на дитячому харчуванні можна побачити попереджувальний напис про вміст глютену.

Вся справа в тому, що глютен, вступаючи у взаємодію з білком зонуліном, підвищує проникність кишечника, утворюючи так звану кишкову діру. Відбувається порушення бар'єру. Імунна система виділяє антитіла, захищаючи себе і весь організм. Потрапляючи під атаку антитіл, клітини кишечника запалюються. І з кожною новою порцією глютену ситуація погіршується.

У частини людей глютен викликає алергічну реакцію. У деяких целіакію - це коли відбувається атрофія ворсинок кишечника, що погано позначається на засвоєнні з їжі білків, жирів і вуглеводів. У маленьких дітей целіакія викликає не тільки пронос і здуття живота, але і серйозну затримку в розвитку. Лікарі попереджають, що хворобу неможливо вилікувати повністю.

Тож малюкам, які вперше пробують кашу, вкрай важливо давати безглютеновий продукт. А з глютеном починати пробувати з 6 місяців.

Але не тільки дітям небезпечний глютен, а й дорослим. Якщо такі каші зробити основним джерелом харчування, то це буде чревате сумними наслідками.

Раніше Hyser писав про те, що лікарі назвали найнебезпечнішу харчову алергію у дітей.

Також Hyser повідомляв, що названи продукти і напої, які руйнують слизову шлунка.

Нагадаємо, що названа каша, яка може швидко угробити здоров'я - не їжте самі і не давайте дітям.