Зміни клімату можуть призвести до голоду, бідності та повені

Вчені попередили, що через зміну клімату на Землі до 2050 року може статися не одна катастрофа. Навіть якщо людство усвідомить всю небезпеку і знизить викиди в атмосферу, то в найближчі десятиліття можуть зруйнуватися екосистеми, затопити міста, а мільйони жителів по всій планеті зіткнуться з голодом і злиднями. Такий прогноз дали в доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК), повідомляється в пресрелізі на Phys.org.
За словами фахівців найближчі 30 років стануть переломними для жителів планети Земля. Протягом цього відрізка часу може прискоритися вимирання видів і поширення небезпечних тропічних захворювань.
Вчені підкреслюють, що навіть потепління на 1,5 градуса за Цельсієм несе велику небезпеку. Умови клімату зміняться і багато живі організми можуть просто не адаптуватися. Вже до 2050 року мільйони людей по всій планеті можуть зіткнутися з голодом, а більше сотні мільйонів опинитися за межею бідності. Однак на цьому біди людства не закінчаться. Багато країн можуть буквально піти під воду. Відзначається, що потепління всього на 2 градуси ініціює прискорене танення крижаних щитів Гренландії і Західної Антарктиди.

Наближає планету до краху і сама людина. Надмірна експлуатація природних ресурсів, руйнування диких середовищ існування, забруднення ґрунту, води й багато іншого лише посилює негативні наслідки глобального потепління.
Незважаючи на такий негативний прогноз вчених на найближчі десятиліття, врятувати ситуацію ще можна. Для цього важливо зберегти ті ж мангрові ліси, які важливі для депонування вуглецю екосистеми і захищають берег від штормових нагонів.