Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про закриття кордону з Україною. Що призвело до такого рішення, і якими були наслідки?

Сьогодні, 3 липня, в Білорусі відзначають День незалежності або День Республіки. Напередодні цього свята президент країни Олександр Лукашенко зробив несподівану заяву. Лідер Білорусі заявив про закриття кордону з Україною.

Як виявилося, таке рішення президента продиктоване турботою про безпеку країни. Лукашенко заявив, що з території України в Білорусь нелегально поставлялася зброя. Президент повідомив, що диверсійна група, озброєна зброєю з України, намагалася підірвати 43-й вузол зв'язку ВМФ Росії "Вілейка", який розташований в 10 км на захід від міста Вілейка в Мінській області. Цей вузол зв'язку забезпечує сполучення Головного штабу російського флоту з атомними підводними човнами, які діють в Атлантичному, Індійському і Тихому океані.

За словами Лукашенка, всі диверсанти, причетні до цієї справи, були встановлені і заарештовані протягом двох днів. Ситуацію, що склалася, лідер Білорусі обговорив з президентом Росії Володимиром Путіним.

Також Лукашенко заявив про існування "сплячих" осередків, метою яких є повалення чинного політичного ладу в Білорусі. В існуванні таких осередків Лукашенко звинуватив Україну, Литву, Польщу, Німеччину і США. За його словами, терористи створили Telegram-канал з 2,5 тис.осіб. Модерувала канал нібито громадянка Росії, а організатором виступив громадянин Німеччини.

Представник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко категорично відкинув звинувачення Лукашенка в поставках нелегальної зброї, а також зазначив, що Україна поки не отримувала офіційних повідомлень з боку Білорусі про закриття кордону.

А тим часом Литва оголосила НС через кількість нелегальних мігрантів з території Білорусі. За перші півроку 2021-го в Литву з Білорусії намагалися потрапити 822 незаконних мігранта - в 10 разів більше, ніж минулого року. Мігрантів розселяють в наметовому містечку в центрі реєстрації іноземців в Пабраді, в школі прикордонників і на заставах.

Раніше Лукашенко заявив, що у Білорусі більше немає грошей, щоб захищати ЄС від мігрантів. Це стало відповіддю президента Білорусі на санкції проти його країни, введені Євросоюзом. Нагадаємо, в країнах ЄС після арешту блогера Романа Протасевича, не приймають літаки з Білорусі і закрили небо бля білоруських авіаліній. Крім того були введені санкції проти політиків і чиновників з Білорусі, а також заборонений експорт нафтопродуктів, калійних добрив і тютюнових виробів з Білорусі в ЄС.

Як повідомлялося раніше, Олександр Лукашенко звернувся до наступного президента Білорусі. Батько зібрався у відставку?

Hyser також писав, що Олександр Лукашенко поставив ультиматум Володимиру Зеленському. Як відреагує президент України?