Тарифи на опалення в Україні з жовтня поточного року можуть підняти на 40%, проте в асоціації "Укртеплокомуненерго" вважають, що це тільки посилить системну кризу в теплоенергетиці.

У пресслужбі відзначають, що після деяких розрахунків фахівці прийшли до висновку, що ціна на теплову енергію повинна вирости приблизно на 15-40%, пише "УНІАН". У різних містах % підвищення буде залежати від структури споживачів.

Підняття цін на тарифи тільки посилить кризу в тепловій галузі. Населення "збере" ще більший борг перед тепловиками, у котори немає дієвих механізмів для їх врегулювання.

Більш того, вони не згодні з ціноутворенням "Нафтогазу". На думку тепловиків реальна ціна блакитного палива повинна бути не менше 9 гривень за один кубометр і витрати на його розподіл 2,3 гривень в той час, як декларативна ціна в договорі з "Нафтогазом" вказана 7,42 грн за куб. м.

Щоб врегулювати ситуацію з боргами на газ, Асоціація вимагає прийняти в терміновому порядку законопроект № 3508-д завдяки якому будуть списані 50 млрд гривень.

Більш того, такий борг є причиною ризику, що в будь - який момент роботу ТКЕ можуть зупинити, навіть серед зими, - якщо не НАК "Нафтогаз України" або "Нафтогаз Трейдинг", то оператори газорозподільних мереж (облгази).

У пресслужбі повідомили, що в даній ситуації необхідно внести до держбюджету джерело, яке буде покривати різницю в тарифах і відповідні звернення вже були направлені українському президенту, Кабміну і РНБО.

Раніше Hyser писав про те, що українцям розповіли, як оформити житлову субсидію без офіційного працевлаштування.

Також Hyser повідомляв, що українцям підказали, як домогтися зниження тарифів на гарячу воду та опалення.

Нагадаємо, що українцям дали кілька дієвих порад, які допоможуть знизити суми в платіжках за комунальні послуги на 50%.