Ще в дитинстві напевно всі чули, що кісточки з вишні отруйні і їсти їх не можна.

І це правда - насіння вишні, абрикоса, персиків, слив і груш містять ціаногенні глікозиди, який перетворюється в ціанід, пише Телеграм-канал "Факти".

Однак це не означає, що з'ївши одну вишню з кісточкою людина потрапить в лікарню з отруєнням, але якщо з'їсти жменю насіння, то воно досить серйозно може нашкодити здоров'ю людини.

Вчені кажуть, що вишневі кісточки містять речовину під назвою амігдалін, яке виділяє ціанід. Він то і здатний вбити людину.

Якщо людина просто проковтне кісточки, то нічого не буде. Але якщо вона роздаве кісточку і прожує, то це може привести до отруєння.

Щоб людина померла, необхідно приблизно 1,5 міліграма отруйної речовини на кілограм ваги веловека. Тобто, щоб убити дорослу людину вагою 70 кг, знадобиться близько 100 грамів ціаніду.

Так як одна кісточка містить 0,17 г ціаніду, то шляхом розрахунків можна дізнатися, що смертельною дозою для людини може виявитися 588 свежеперемолотих кісточок. Тому випадкове проковтування однієї або двох кісточок не вб'є вас.

Однак якщо дитина випадково проковтне жменю кісточок і у неї спостерігатиметься блювота і головний біль, то необхідно в терміновому порядку звернутися до лікаря.

При легкому отруєнні ціанідом спостерігаються: головний біль, запаморочення, сплутаність свідомості, занепокоєння і блювота. Якщо спостерігається більш важке отруєння, то у людини піднімається атреріальний тиск, спостерігається утруднене дихання, серцева і ниркова недостатність. І в крайніх випадках важке отруєння може навіть викликати кому, судоми і смерть через зупинку дихання.

Раніше Hyser писав про те, що експерти попереджають про те, що улюблені українцям продукти, такі як кава і банани, скоро можуть зникнути.

Також Hyser повідомляв, що українців приголомшили цінами на полуницю і черешню.

Нагадаємо, що експерти підрахували, у скільки обійдеться відпочинок в Одесі в цьому році.