Лікар-інфекціоніст розповів, коли в Україну прийде нова «хвиля» коронавірусу, пов'язана з поширенням штаму «Дельта». Чи готові до цього українці?

Лікар-інфекціоніст Вадим Арістов розповів, коли в Україні почне вирувати штам «Дельта» і коли чекати четверту «хвилю» коронавірусу. За словами фахівця, нова "хвиля" захворюваності чекає українців вже через 6-8 тижнів. А якщо будуть проводитися масові заходи і свята, то і раніше.

"6-8 тижнів - це той період, коли нас накриє нова хвиля. Це може прискоритися, якщо щось станеться: якесь масове святкування»,-зазначив Арістов.

Також лікар розповів про місця, де найчастіше відбувається зараження. За словами Арістова, найбільшу небезпеку представляють собою закриті приміщення з поганою системою вентиляції і великим скупченням людей. До таких місць відносяться вагони поїздів і електричок, рейсові автобуси, вокзали, нічні клуби і т.д. На відкритому повітрі шанс заразитися коронавірусом значно менше, але все одно є. Особливо це стосується багатолюдних пляжів. Тому інфекціоніст радить дотримуватися карантинних правил і особисту гігієну, використовувати захисні маски і антисептики для рук.

Арістов зазначив, що в Україні не розслідується історія хворого, що заважає запобіганню поширенню хвороби. Так, в інших країнах, наприклад, в Європі і в Південній Кореї, лікарі можуть відстежити всі пересування і контакти хворого, щоб не допустити поширення коронавірусу. А в Україні такої системи немає. Крім того, лікар впевнений, що у нас робиться недостатня кількість тестів на коронавірус, а вакцинація йде занадто повільно.

Як повідомлялося раніше, штам "Дельта" прийшов в Україну. Підтвердилися нові випадки зараження.

Hyser також писав, що секретар РНБО Олексій Данилов проговорився про посилення карантину. Коли введуть нові обмеження для українців?