Лікарі розповіли, до чого може призвести вживання одного з найпопулярніших гарнірів-картоплі

Картопля входить в раціон практично кожної людини, проте недавно дослідники дізналися, що надлишок цього продукту здатний шкодити організм, в першу чергу за рахунок високого вмісту вуглеводів в коренеплоді. Про це повідомляє iнформаційний портал "ukrhealth".

Справа в тому, що у картоплі є високий глікемічний індекс, тобто організм різко засвоює вуглеводи з нього, після чого цукор в крові різко піднімається, а потім також різко знижується рівень і цукру, і інсуліну. Подібні процеси можуть стати причиною розвитку діабету 2 типу. Більш того, через високий глікемічний індекс до людини досить скоро повертається відчуття голоду, що може стати причиною переїдання.

Таким чином, на довгій дистанції високий вміст картоплі в раціоні може стати причиною розвитку діабету, а також хвороб серця і ожиріння. Остання хвороба, до речi, викликала особливо багато проблем у вчених.

Вчені протягом 20 років відстежували раціон і спосіб життя 120 тисяч людей, і з'ясували, що навіть незначні зміни у виборі продуктів харчування здатні стати причиною підвищеної ваги з часом.

Люди, які збільшили споживання печеної картоплі і картоплі фрі, а також пюре, з часом набирали більше ваги — приблизно на 1,5 і 0,5 кілограма відповідно за чотири роки в порівнянні з контрольною групою. Ті ж люди, які знижували споживання цих продуктів, набирали вагу не так активно.

Важливим моментом також є ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань через вплив, який картопля надає на кров'яний тиск. Вчені з Гарварда досліджували дані понад 187 тисяч осіб. Порівнюючи показники випробовуваних, у яких в місяць було більше однієї порції пюре, печеної або вареної картоплі, і тих, хто їв по чотири порції страв або більше в тиждень, з'ясувалося, що у другої групи ймовірність підвищення тиску на 11 відсотків вище, ніж у першій. У людей, які споживали картоплю фрі зростання ймовірності розвитку гіпертонії склав 17 відсотків.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що батьків попередили про зміни системи оцінок у школі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що експерти розповіли, про які захворювання свідчить підвищений тиск.

Також "Hyser" писав, що дитина за кермом автомобіля впала в серйозну аварію.