В Україні оновили правила видачі субсидій і тепер допомога від держави підлягає перепризначенню.

Більшості українців розмір субсидії перерахують в автоматичному порядку, тому більшість з них можуть перевіряти статус своєї субсидії онлайн, пише "Главком".

Щоб це зробити, необхідно увійти на сайт Мінсоцполітики. На порталі також буде доступна інформація про суму допомоги з оплати комунальних послуг. Всі дані взяті з Єдиного державного реєстру одержувачів житлових субсидій.

Фахівці підказали, як дізнатися статус субсидії. Для цього необхідно перейти на державний портал subsidii.ioc.gov.ua. після цього ввести свої дані і це область, місто, вулицю, номер будинку і квартири. Вводити ПІБ, номер паспорта, ІПН і так далі – не потрібно.

Щоб підтвердити, що ви людина, а не бот, необхідно натиснути кнопку "Шукати".

У Реєстрі є така інформація:

  • стан субсидії (активна чи ні);
  • номер заяви;
  • розмір субсидії за місяць і рік;
  • місцезнаходження особової справи субсидіанта;
  • населений пункт;
  • період нарахування компенсації.

У разі, якщо перепризначення субсидії відбувається занадто довго, то українець може звернутися до місцевих органів соцзахисту. Можливо, необхідно подати додаткові документи.

У середині липня стало відомо, що субсидії були перепризначені 2 млн домогосподарств. В автоматичному режимі 1,7 млн одержувачам.

Нові заяви необхідно подавати в разі, якщо субсидія надавалася в безготівковій формі (знадобляться дані для виплати готівкою, тому що тепер вся допомога виплачується "живими" грошима); була призначена за фактичним місцем проживання, а не за місцем реєстрації (т.зв. прописки); була призначена без урахування членів сім'ї, які прописані в житло, але не проживають в ньому.

Раніше Hyser писав про те, що українцям розповіли, як оформити житлову субсидію без офіційного працевлаштування.

Також Hyser повідомляв, що українцям підказали, як домогтися зниження тарифів на гарячу воду та опалення.

Нагадаємо, що українцям дали кілька дієвих порад, які допоможуть знизити суми в платіжках за комунальні послуги на 50%.