Експерти розповіли, що буде з курсом валют в Україні на кінець цього року.

Експерти Київської школи економіки розповіли про те, якого курсу валют варто очікувати українцям на кінець 2021 року. Зростання валового внутрішнього продукту України в 2022 році на 4,4%, в 2023 році – на 3,5%.

Згідно з прогнозом, цього року економіка України зросте на 3,6%. Як відзначають експерти, що для цього є всі сприятливі підстави.

Відзначається, що високий урожай і сприятливі умови торгівлі сприятимуть швидшому виходу з кризи, проте затягування з вакцинацією буде стримувати повернення до звичної роботи інших секторів економіки. Зовнішній попит поза сировинними товарами залишається нижче звичного рівня, тому також буде охолоджувати економічну активність.

Але всі несприятливі фактори не зможуть зупинити зростання економіки України. Але що стосується курсу валют, то тут ситуація дещо інша.

Обмінний курс на кінець поточного року очікується на рівні 28,2 грн / дол., після чого щорічно знецінюватиметься темпами не вище 3%. Згідно з прогнозом КШЕ, в кінці 2022 року курс складе 28,9 грн / дол., а до кінця 2023 року складе 30 грн / дол.

Але що буде з курсом валют вже в 2022 році поки сказати складно. Тому що ситуація в світі вкрай нестабільна і все може різко змінитися в самий останній момент. Епідемія коронавірусу вдарила не тільки по економічному сектору України, а й усього світу. Багато країн досі не можуть відновитися. І це на тлі того, що багато експертів пророкують нову епідемію хвороби вже на кінець цього року.

У будь-якому випадку більше 30 грн/дол курс не виросте найближчим часом.

Раніше Hyser писав про те, що українців попередили про нові проблеми в обмінниках.

Також писали, що в українських обмінниках відмовляються приймати долари.

Нагадаємо, що підприємців готують до серйозних перевірок.