Експерт зробив прогноз щодо субсидій на ЖКП для багатьох категорій українців

В українському уряді заявили про намір скоротити норми споживання комунальних послуг на 50 відсотків. Дані норми використовуються при розрахунку субсидія для населення. У разі, якщо норми споживання опустяться до показників весни минулого року, то субсидії в Україні відчутно знизяться. Про це в ефірі телеканалу "Україна 24"розповів директор Департаменту соціальної політики інституту місцевого розвитку Антон Левицький.

На думку експерта, введення подібних нормативів було спочатку вельми непродуманим і популістським рішенням. Норми вводилися під час піку пандемії коронавірусу і локдауну, при цьому те, що 80 відсотків одержувачів субсидій — пенсіонери. В уряді підвищення норм споживання пояснюють тим, що під час карантину люди сидять вдома, а значить і обсяги їх споживання зростають. Однак пенсіонери також в основному знаходяться вдома, і обсяги використовуваних ними ресурсів ЖКП не змінилися. Одночасно з тим, зазначає експерт, уряд, замість того, щоб передати кошти лікарням або на виправлення наслідків локдауну просто підвищили розмір субсидій.

Тепер же, коли уряд зіткнувся з неможливістю виплачувати субсидії в збільшеному розмірі, підвищення вирішили скасувати і повернути все як було. України, природно, на подібні пропозиції уряду відреагували негативно.

Експерт зазначив, що розмір допомоги від держави знизиться приблизно на третину, проте не всіх субсидій, а тільки на воду, газ і електрику. За його оцінками, субсидії зменшаться на 50-250 гривень.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що стало відомо, хто з пенсіонерів отримає надбавку в 800 гривень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в українському уряді заявили про нову виплату в розмірі 2 тисяч гривень.

Також "Hyser" писав, що стало відомо, в якому випадку пенсії зможуть збільшитися в два рази.