У поточному році в нашій країні очікується незначне розширення виробництва соняшник.

Також повідомляється про збільшення рослинних олій, пише "РБК-Україна".

За словами старшого наукового співробітника відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" К.Е. Н. Артема Педорченка вчені прогнозують у 2021 році розширення виробництва соняшнику – до 14,2 млн. т. це на 8% більше ніж у минулому 2020 році.

Відомо, що на світовому ринку очікується зростання пропозиції рослинних олій шляхом збільшення виробництва сої в світі. Це говорить про зниження цін на соняшникову олію, коли почнеться збір врожаю соняшнику.

Експерт каже, що найефективнішим способом стримування цін на значущі для суспільства види продтоварів є їх запас в той період, коли спостерігаються низькі ціни на продукцію і інтервенція на ринок в періоди подорожчання.

"Також бачимо можливими домовленості уряду з операторами ринку, зокрема з великими мережами роздрібної торгівлі, про тимчасове обмеження торгової націнки на такі товари, за аналогією з меморандумами між урядом і експортерами про обсяги експорту певних видів агропродукції", - підсумував він.

98% врожаю соняшнику з нашій країні проходить переробку на вітчизняних підприємствах олійно-жирового комплексу, де і формується відпускна ціна виходячи зі світової кон'юнктури ринку.

Кінцева ціна виробників масла за один літр становить 52 гривні. Відпускна ціна на бутильовану рафіновану дезодоровану соняшникову олію становить понад 70 гривень за літр.

Раніше Hyser писав про те, що українців шокували рекордними цінами на ранні кавуни, які так люблять вживати в літній період.

Також Hyser повідомляв, що українським громадянам розповіли про те, які продукти харчування в країні значно зростуть в ціні і серйозно «вдарять» по гаманцях.

Нагадаємо, що українців попередили про те, що в країні серйозно подорожчав популярний овоч, а саме – буряк.