В українському уряді попередили пенсіонерів одночасно про декілька змін

На сьогоднішній день середній по країні розмір пенсійних виплат становить 3700 гривень. За словами глави Міністерства соціальної політики Марини Лазебної, до кінця поточного року це значення може зрости на 200 гривень. Про це вона розповіла "Фактам".

Лазебна розповіла, що у неї є графік, за виконанням якого вона стежить, тому, можливо, до кінця 2021 року середня пенсія підвищиться до 3900 гривень.

До цього в уряді йшлося про три етапи підвищення пенсій у поточному році. Крім перерахунку пенсій, пов'язаних з підвищенням прожиткового мінімуму, яке відбудеться в грудні, восени доплати отримають пенсіонери, вік яких перевищує 70 років.

Одночасно з тим, для пенсіонерів є і погані новини: частина майбутніх пенсіонерів можуть позбутися своїх виплат. Колишній міністр фінансів України Ігор Уманський заявив про те, що поява в Україні накопичувальних пенсій є не реформою, а перерозподілом потоків.

Говорячи про другий рівень пенсійної системи, Мінсоцполітики запевняє, що робота двох систем не вдарить по кишенях ні роботодавців, ні звичайних українців. Задумка полягає в тому, щоб відбирати частину коштів у ПФУ і віддавати їх приватним компаніям. 2% буде забиратися з ЄСВ, тобто коштів, які йдуть до Пенсійного фонду, а ще 2% — з ПДФО.

У зв'язку з цим, на думку експерта, за 35 років страхового стажу з середньою заробітною платою по країні в 15 тисяч гривень до пенсійного віку українцям вдасться накопичити всього близько 250 тисяч гривень, а не мільйон гривень, як стверджує прем'єр Шмигаль.

Після того, як ЄСВ був знижений урядом Яценюка, він залишається стабільно дефіцитним, в результаті чого з бюджету доводиться направляти мільярди гривень, щоб закривати недолік. І при цьому уряд пропонує "відкусити" від ЄСВ ще частину коштів і віддати її приватним компаніям. Крім того, створення другого рівня пенсійної системи зажадає створення нових органів, фінансуватися які також будуть з бюджету.

Крім того, завжди існує небезпека того, що приватний Пенсійний фонд просто "лопне", і ніяких гарантій на такі випадки немає. В результаті, на думку експерта, задумувана урядом "реформа" є просто перерозподілом потоків.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українцям розповіли про причини зниження пенсій.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що стало відомо, кому з українців призначать пенсії за спрощеною системою.

Також "Hyser" писав, що українцям роздадуть грошову допомогу до Дня Незалежності.