У мережу потрапила досить цікава і інтригуюча інформація. Стало відомо, що українські чиновники проходили іспити з державної мови.

Відповідну інформацію оприлюднили на порталі «24Освіта»

Тепер кожен українець може дізнатися довгоочікувану статистику про те, скільки ж українських чиновників знає український, і як вони пройшли іспити з державної мови.

Вже всім відомо, що вийшов новий закон про державну мову. Через це нововведення всі чиновники були зобов'язані пройти іспити, щоб показати свій рівень знання рідної мови. Відомо, що за перший місяць іспити здало близько 7 тисяч осіб.

Є інформація про те, що цього літа з 16 липня 2021 року здало іспит понад 1,2 тисячі осіб, і це тільки за перший тиждень. Після цього пройшов другий іспит, де взяло участь понад 1,6 тисяч осіб, на третій іспит прийшло 1,8 тисяч осіб, ну і на четвертий іспит прийшло майже 3 тисячі осіб.

Українцям розповіли, як проходить іспит на знання рідної мови. Іспит ділиться на 4 частини: культура мовлення, яку потрібно пройти, склавши тести, читання (також тести), письмове завдання, в якому потрібно прослухати аудіозапис, після чого написати текст з аудіоповідомлення, і звичайно розмовну українську мову, яку потрібно здавати екзаменатору.

Час, який виділено на здачу іспиту, становить рівно 30 хвилин, хоча спочатку було заплановано давати по 2 години.

Варто відзначити, що завдання, які включають в себе тести, перевіряє комп'ютерна програма, а всі інші роботи перевіряє спеціально навчена людина (екзаменатор). Ці критерії можуть забезпечити прозорі результати іспитів.

Є важлива статистика, яка всіх цікавить, про те, які ж оцінки отримали наші держслужбовці. Після перевірки перших 3421 чоловік стало ясно, що рівень А1 ніхто не отримав. Отримали такі рівні, як: А2 - 3 громадянина, В1 - 29 осіб, В2 - 240 українців, С1 - 1075 осіб, С2 - 2065 держслужбовець. Близько 70 осіб скласти іспит так і не змогли. Чиновники, які не змогли скласти іспит, будуть змушені здавати його повторно через 4 місяці.

Нагадаємо, що у дитячому таборі стався мовний скандал.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", українцям загрожують нові штрафи.