В українському уряді прийняли важливий закон, який змінює борги по комунальних послугах

Не так давно глава держави Володимир Зеленський підписав закон "Про спрощення приєднання до електричних мереж", який дозволить під час карантину відключати боржників від електрики. У Законі, однак, позначать, що в разі, якщо Україна знову опиниться в червоній зоні карантину, то, мораторій на відключення повернуть. Про це повідомляє iнформаційний портал "OBOZREVATEL".

Варто відзначити, що з початку карантину в Україні борги за комунальні послуги досягли рекордного значення в 70 мільярдів гривень. Це значення було досягнуто минулої зими. Пов'язане таке рекордне зростання боргу не тільки з тим, що покарання за борги ослаблені, а й також тому, що самі по собі подорожчали всі комунальні послуги: газ, світло, вода, а в окремих регіонах і опалення.

Наприклад, в січні минулого року, який був піковим місяцем, українці на ЖКП витратили 23,4 мільярда гривень, взимку люди зазвичай недоплачують, а влітку віддають борги, і в січні комуналку сплатили на 19,5 мільярдів гривень. Борг за піковий місяць в результаті виріс на 3,9 мільярда гривень. А вже січні цього року було нараховано цілих 30,8 мільярдів гривень. України сплатили 23,9 мільярдів, а борг зріс на 6,9 мільярдів гривень, тобто крім зростання відсотків неплатежів майже на третину зросли витрати на комуналку.

Повертаючись до підписаного президентом закону, можна відзначити, що найлегше відключити людину від світла і газу. А ось воду або опалення відключати заборонено законом. Також постачальники послуг можуть не вивозити сміття, не прибирати на прибудинковій території.

Про відключення постачальник послуг повинен письмово попередити клієнта не пізніше ніж за 30 днів до відключення. Якщо в цей термін погасити борг, то відключати послугу не будуть. Щоб відновити послугу, необхідно погасити борг і внести плату за повторне підключення.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українських спадкоємців попередили про можливе нововведення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українців можуть відключати від тепла цілими будинками.

Також "Hyser" писав, що українцям розповіли, яких цифр за тепло можна очікувати в платіжках.