Всі знають, що сказ - це одна з найнебезпечніших інфекційних хвороб, яка завжди закінчується смертю. Більше того, за даними ВОЗ і МЕБ, хвороба ще й завдає найбільших соціальних і економічних втрат. Так, прямі збитки від сказу у світі складають біля 4 млрд. євро щороку. Не дивно, що профілактика поширення хвороби знаходиться серед першочергових завдань держави.

Україна посідає 3 місце в Європі з поширення сказу серед диких та домашніх тварин після Російської федерації і Білорусії. При цьому спроби обмежити поширення хвороби чи призупинити її мають виключно тимчасовий успіх.

Аби вирішити проблему, керівництво держави рекомендувало владі на місцях застосувати авіацію. Таким чином, уже на початку осені буде проведена кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин за допомогою авіатранспорту.

Чиновники наголошують, що розкидатимуться приманки над полями та лісовими масивами, уникаючи при цьому населених пунктів та великих водних просторів. Населення просять не панікувати, бо вакцина знаходитиметься в брикеті корму, при цьому збудник сказу в капсулі – інактивований і не викликає хворобу. Та все ж брати брикет в руки, тим більше переносити його в інше місце, чиновники не рекомендують.

Для розуміння з чим можуть стикнутися жителі України, чиновники дали чітке пояснення як виглядатиме приманка. Отже, це будуть невеликі брикети розміром із сірникову коробку з запахом м'ясо-кісткового борошна, в середині яких знаходитиметься желеподібна капсула з вакциною проти сказу.

Основні види тварин, які повинні знайти і з'їсти препарат, - це червона лисиця, вовк, шакал, єнотовидні та бродячі собаки.

Також українцям нагадують, що ураження вірусом сказу завжди проходить при контакті з хворою твариною, при укусах та ослиненні хворою твариною.

Якщо це вже сталося, то необхідно в першу чергу промити рану теплою кип’яченою водою з господарським милом, а краї рани обробити 5 % спиртовим розчином. Далі рекомендовано накласти стерильну пов’язку та звернутись за медичною допомогою.

Зазначимо, що захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти і нападати на людей або тварин.

Хворі на сказ тварини можуть бути пригніченими або неспокійними, відмовляються від їжі і води, а також бояться світла. У тварин прихований період перебігу захворювання триває 7-8 днів.