В Україні узаконили третю платіжку за газ. За що тепер платитимуть українці, і коли чекати нові платіжки?

Українці тепер отримуватимуть три платіжки за газ. Відповідний законопроект ухвалили у Верховній Раді. Після голосування закон підписав президент України Володимир Зеленський.

Нагадаємо, зараз українці отримують дві платіжки: в одній з них плата за блакитне паливо, а в іншій – за транспортування газу. Що ж буде в третій платіжці?

Тепер комунальники зможуть вимагати оплату за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Тому нова платіжка торкнеться тільки тих українців, які живуть у багатоквартирних будинках.

Коли ж чекати третю платіжку? Вона може прийти в будь-який момент, оскільки в ній буде міститися плата за усунення аварійної ситуації. А таку ситуацію складно передбачити.

В даний момент обслуговуванням внутрішньобудинкових газових мереж за замовчуванням займаються ті компанії, які обслуговують і зовнішні газові мережі. Якщо ж споживачів не влаштує якість обслуговування внутрішньобудинкових мереж, то вони можуть вибрати іншу компанію. Однак до такої компанії висувається ряд вимог, серед яких дотримання техніки безпеки.

Скільки ж українці платитимуть за обслуговування внутрішньобудинкових газових систем? Точні цифри не названі, але Кабінет міністрів в найближчому майбутньому повинен встановити максимально можливу суму, яку перевищувати не можна.

Як повідомлялося раніше, вже в липні українцям доведеться більше платити за газ. На скільки зростуть комунальні послуги?

Hyser також писав, що в Україні змінилася сума мінімальної зарплати. Коли чекати нову виплату і скільки тепер отримуватимуть українці?