У Пенсійному фонді України розповіли, як можна «докупити» стаж, необхідний для виходу на пенсію. Скільки це буде коштувати?

Згідно з чинним законодавством, щоб вийти на пенсію за віком в Україні, необхідно мати 28 років страхового стажу. Однак деяким громадянам не вистачає до необхідного стажу зовсім небагато. Наприклад, якщо кілька років ви працювали без оформлення, або виїхали на заробітки за кордон. Для таких українців є вихід: або допрацювати необхідний термін, або докупити стаж, якого не вистачає. Йдеться про укладення договору про добровільну участь у системі державного пенсійного страхування та щомісячний платіж не менше мінімуму єдиного соцвнеску (ЄСВ). Цей Договір укладається на термін, якого вам не вистачає до страхового стажу в 28 років. Цей договір укладається в податковій службі.

Є два типи договору про добровільну участь у системі державного пенсійного страхування. Один з них для тих, кому до пенсії не вистачає декількох місяців. У такому випадку вноситься одноразова сплата внеску за минулий період. На даний момент, "купівля" одного року стажу дорівнює подвійній ставці ЄСВ і становить 31 680 грн. З 1 грудня, якщо мінімальна ЗП збільшиться до 6 500 грн, то рік стажу коштуватиме 34 320 грн. Відзначимо, що всю суму за відсутній стаж потрібно буде оплатити відразу одним платежем.

Другий тип договору розрахований на застрахованих громадян України, які старше 16 років. Такі платники податків повинні щомісяця відраховувати до Пенсійного фонду суму не менше мінімального внеску (22% від мінімальної зарплати, зараз це 1 320 грн на місяць. При цьому сума внеску зростатиме, оскільки зростає мінімальна зарплата, - прим. ред.). Такий договір складають на період від 1-го року.

Як повідомлялося раніше, українцям підвищать пенсії. Коли чекати виплати і кому додадуть грошей?

Hyser також писав, що для пенсіонерів створили зручний додаток для смарфонів.